Ce au simțit tinerii arădeni în perioada de izolare, din timpul pandemiei? Asta este întrebarea care și-o pun specialiști în psihologie, iar concluziile vor face obiectul unei cercetări internaționale. La nivelul țării, cercetarea este coordonată de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, care a contactat parteneri din Arad și alte județe, pentru demararea strângerii informațiilor.

Cercetarea internațională tematică Viața mea în izolare, va fi derulată în următoarea perioadă și are în vedere, evaluarea posibilelor repercusiuni psihologice și sociale ale perioadei de izolare, determinate de pandemia de coronavirus, asupra elevilor din ciclurile gimnazial și liceal. Acest proiect a fost inițiat de Rețeaua Europeană pentru Psihiatrie Psihodinamică – NetforPP, cu sediul în Roma și se desfășoară în mai multe țări europene.

Reprezentanții Asociației Timișoara 2021 au contactat parteneri din județele Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Alba pentru a promova și susține aceasta inițiativă. În Arad această inițiativă este susținută de către Direcția de Asistență Socială, prin Centrul de Informare Europeană „Europe Direct din Arad.

Așadar, la Arad a fost lansat un apel către instituțiile de învățământ să susțină această cercetare europeană care se va desfășura în această perioadă, după finalizarea studiului fiind puse la dispoziție concluziile cercetării.

Este important ca acest chestionar să ajungă la cât mai mulţi tineri, numărul răspunsurilor contează pentru relevanța studiului, dar, în acelaşi timp, considerăm că este şi mai important pentru copiii şi tinerii noştri să poată să exprime ceea ce simt legat de contextul de excepție în care ne aflăm. Rezultatele obținute în urma acestui studiu ne-ar putea ajuta să găsim soluții mai bune pentru a răspunde nevoilor lor, prin adaptarea programelor și proiectelor noastre, susține Oana Pârvulescu, coordonatorul Centrului se Informare Europe Direct Arad.

În prezent, chestionarul este deja aplicat în Italia, în Roma și Florența, precum și în Spania, în Barcelona. De asemenea, se fac demersuri pentru a fi aplicat în Croația, prin Asociația Rijeka 2020 – Capitală Europeană a Culturii.

Autorii studiului Viața mea în izolare sunt dr. Annelore Homberg împreună cu trei cadre didactice de la Universitatea Sapienza din Roma.

Recomandările redacției