lereterUTA e altfel decât cea descrisă în termenii care-au înconjurat-o în ultimele zile și ore. În timp ce clubul arădean e prins în absurd, adevărata UTA s-a reunit să-și sărbătorească doi eroi, Iosif Lereter și Ioan Tăuceanu. Preț de un ceas, a reapărut acea senzație de UTA care nu vrei să dispară niciodată.
Fără cuvinte speciale, marii performeri nu au nevoie de ele. Prezențele lui Ion Pîrcălab, Emil Floruț, Ioan Igna și Jackie Ionescu au fost îndeajuns ca atmosfera să fie cu adevărat specială.
Premierile lui Lereter și Tăuceanu au fost anticipate de câteva mărturisiri unice, confruntate involuntar cu tristețea unui prezent nebănuit vreodată de bărbații care făceau legea în fotbalul românesc acum câteva decenii.
„Sunt mândru și foarte încântat că am fost invitat la Arad, pentru a face parte din această familie deosebită. Aici am întâlnit oameni deosebiți, tot timpul mă gândesc cu mare plăcere la acest oraș, la anii petrecuți aici. De aici a pornit toată cariera mea, aici am învățat ce aveam de făcut ca să mă călăuzească în viață. Sunt emoționat, aici am petrecut cele mai frumoase clipe ale vieții mele”, a punctat „Săgeata Carpaților” de odinioară, Ion Pîrcălab, fratele lui Coco Dumitrescu.
„Îmi face plăcere să repet câteva cuvinte pe care le spun de fiecare dată când vin la Arad. Am arbitrat la toate turneele mari, în 7-8 țări. Întotdeauna la conferințele de presă eram invitat să mă prezint. Și mă bucuram enorm când spuneam că sunt din Arad și mi se răspundea imediat cu „UTA!”. Azi, să știți, că nu mi-a mai spus nimeni așa. Aștept ca atunci când Ovidiu Hațegan va spune că e din Arad să i se răspundă „UTA” şi lui”, au fost cuvintele lui Ioan Igna, care, înainte să devină unul din marii arbitrii ai lumii, a fost fotbalist la UTA.
Emil Floruț, component al trupei arădenii la sfârșitul anilor 50 și în prima parte a anilor 60, a arătat impresionat de reunire și a impresionat puternic prin cele câteva cuvinte rostite: „Onorat sunt de prezența dumneavoastră! Nu sunt obișnuit să vorbesc, mi-a plăcut să joc și cred că mi-am făcut datoria pentru acest oraș. Vă mulțumesc!”
„Suntem și vom fi utiști toată viața”, a prefațat Gyuri Vaczi momentul premierii lui Lereter și Tăuceanu.
Președintele Old Boys UTA și Ionel Costin, ajutați de Dorel Cura, le-au oferit celor doi mari fotbaliști de odinioară tricouri alb-roșii cu numele lor inscripționate. „Omul sfințește locul. Dacă ne-am întâlnit la această sărbătoare, înseamnă că am făcut totul cum a trebuit și când a trebuit”, e concluzia lui Iosif Lereter, care a primit prin intermediul lui Jackie Ionescu urări și de la Poli Timișoara, unde a jucat înainte să vină la UTA
Momentul de final i-a fost dedicat lui Teodor Gherle. Organizatorul de competiții al UTA-ei vreme de patru decenii a primit și el un tricou, cu numărul 12, devotamentul său l-a transformat în al doisprezecelea jucător.
„Și la echipă, și în întreprindere, am avut privilegiul să lucrez cu oameni deosebiți, antrenori, sportivi, conducători respectivi muncitori, maiștri, tehnicieni aflați la UTA de pe vremea baronului Neuman. Îmi exprim satisfacția că am putut să fac parte din această mare familie a UTA-ei”, Teodor Gherle a încheiat cu aceeași dorință exprimată de întreaga audiență, revenirea UTA-ei la viață…

Recomandările redacției