Pe vremea în care comuna Șepreuș era condusă de regretatul profesor Simion Incicău, acesta avea numai cuvinte de laudă la adresa viceprimarului de atunci, Ioan Pintean. Aceeași părere au avut-o și locuitorii, drept pentru care, după decesul fostului primar, vicele a fost ales primar. Urmând exemplul fostului său colaborator, Pintean și-a adunat în jurul său o echipă de profesioniști, pentru a putea conduce așa cum scrie la carte comuna. Deși este formată dintr-un singur sat, provocările la care trebuie să răspundă în fiecare zi administrația sunt complexe, iar fără niște colaboratori bine pregătiți și de încredere, un primar nu s-ar putea descurca. „Trebuie să știți că am păstrat echipa veche. Doar actualul viceprimar este nou venit. În rest, toată lumea este la datorie. Fiecare știe ce are de făcut, așa că nu trebuie împins de la spate. Suntem o familie, la prânz luăm toți masa împreună. Împreună cu vicele mergem pe teren, constatările le facem împreună, împreună am fost invitați la școală…”, susține primarul Ioan Pintean, venit împreună cu viceprimarul Ioan Morgociu de pe teren.
Probleme cu lucrările de la școală
De la sediul Primăriei plecăm la școala cu clasele I-IV, unde au început să se execute lucrări de subzidire, pentru a consolida pereții. De altfel, clădirea a intrat într-un amplu program de reabilitare. Vor fi construite grupuri sociale noi, o centrală termică și așa mai departe. În aceste condiții, orele de curs au fost mutate în alte spații, două clase la biserică, iar grădinița își desfășoară activitatea în sala de sport. Niște vecini ne-au atras însă atenția că angajații firmei de construcții sunt văzuți foarte rar la datorie. În plus, un cadru didactic cu care am stat de vorbă a ținut să menționeze că reabilitarea are termen de finalizare doi ani. „Vă dați seama ce eforturi a făcut domnul primar pentru a obține această finanțare, iar acum vine câte o firmă de asta și dă totul peste cap”, susține profesorul.
Primarul Ioan Pintean susține că pe lângă acest proiect, în comună se vor face și alte investiții. În plus, există promisiuni că se va reabilita drumul județean care face legătura între Sintea și Șepreuș, care în momentul de față este foarte rău. „Avem un studiu pentru a asfalta 7,1 kilometri de străzi și avem în vedere construirea unei capele mortuare”, a precizat primarul Ioan Pintean.
După terminarea discuției, am vizitat comuna, unde am putut constata curățenia de pe străzi și din fața caselor oamenilor. Piața Rebeliunii este frumos amenajată și foarte curată. Ne-am îndreptat apoi spre școala cu clasele I-VIII, împreună cu primarul și vicele, care au vorbit puțin despre parcarea care va fi amenajată în fața școlii. La școală, am fost întâmpinați de directorul Emil Cotuna, care ne-a condus în câteva săli de clasă, unde dotările și curățenia sar în ochi de la o poștă.
Festivitate de absolvire
La Căminul Cultural a avut loc festivitatea de absolvire a elevilor clasei a VIII-a. În timp ce se cântau cântece de despărțire, în ochii copiilor și a câtorva cadre didactice au apărut lacrimi. Primul care a luat cuvântul a fost directorul Emil Cotuna, care le-a mulțumit elevilor pentru comportamentul pe care l-au avut până acum și pentru eforturile pe care le-au depus în timpul școlii. La rândul său, primarul i-a îndemnat pe toți să dea dovadă că sunt de la Șepreuș, având în vedere că o elevă a școlii a obținut Locul I la Faza Națională a Concursului de Matematică care s-a desfășurat la Iași. „Dorința mea este să aveți grijă să nu vă pierdeți pe drum, pentru că ați avut rezultate bune la învățătură, iar educația pe care ați primit-o a fost una exemplară. Toată lumea trebuie să țină cont de învățătură și de educație. De aici încolo va fi greu, dar să nu uitați că proveniți dintr-o zonă de unde s-au ridicat oameni de cultură”, le spus Pintean copiilor. În ceea ce-l privește, preotul paroh a ținut să menționeze că trebuie să se țină cont de trei elemente, educația de acasă, școală și biserică. „Cine ține cont de aceste trei elemente, merge înainte”, a precizat părintele.

Recomandările redacției