IMG_0625 IMG_0647 IMG_0649 IMG_4586 IMG_4593 IMG_4594 IMG_4600 IMG_4603 IMG_4605 IMG_4609 IMG_4624Frumoasa comună Tauț a fost duminica trecută în sărbătoare. S-a organizat aici tradiționala serbare câmpenească nu­mită „Ieșitul la țarină“, sărbătoare ajunsă la a XVI-a ediție.
Turismul, în plină dezvoltare
Situată într-o zonă deosebită – în zona de întâlnire a Dea­lurilor Cigheriului cu Munții Zărandului, în bazinul hidrografic al Cigheriului – comuna Tauț are un potențial turistic de excepție. „Prezența Lacului de acumulare Tauț a favorizat dezvoltarea unei zone turistice destul de prospere ce a adus beneficii atât pentru comună cât și pentru întregul județ“ sublinia primarul comunei, Gheorghe Pleș. „În zona Lacului Tauț s-a dezvoltat un adevărat sat de vacanță, acest loc fiind elementul principal de atracție al zonei deoarece mulți pescari vin aici an de an cu familiile. De asemenea, tineretul a fost atras de frumusețea și liniștea acestor locuri. Acum sunt mari investiții făcute în construirea caselor de vacanță de aici; s-a dat astfel startul dezvoltării turismului local. Un alt obiectiv turistic important ce atrage mulți vizitatori este Cetatea Mediavală de la Tauț, ca să amintesc doar două din atracțiile zonei“ spunea primarul – printre altele – în cuvântul de deschidere a frumoasei sărbători.
„Ieșitul la țarină“, a XVI-a ediție
Lume multă a fost la această sărbătoare frumoasă ce s-a ținut în parcul din centrul comunei. Au venit și musafiri din alte localități, străzile din vecinătate erau pline de mașini parcate, multe cu numere din alte județe. Pe eleganta scenă construită tot de actuala administrație au urcat trupe și ansambluri folclorice din zonă, care au fost răsplătite de spectatori cu multe aplauze.
În deschidere, primarul Gheor­ghe Pleș a urat bun venit tuturor: artiști, oaspeți, spectatori, subliniind valoarea tradițiilor noastre strămoșești, a folclorului nostru tradițional și a faptului că acestea trebuie duse nealterate mai departe de tine­rele generații. De asemenea, a su­bliniat și realizările din comună și aspectul că, deși au fost inițiate de administrație și primar, au fost făcute cu sprijinul și eforturile locuitorilor comunei. Prin urmare, aceste ore de cântec joc și voie bună le sunt închinate lor, truditorilor acestui pământ binecuvântat – ce încă pare a nu-și fi găsit liniștea deplină – și oamenii au dreptul să se bucure de ele împreună cu toți ai lor.
Programul a început cu Ducu Cărăneanț și orchestara sa, echipa de dansatori „Pădureanca“ din Chisindia, ansamblul „Druscele“ din Bârsa, dansatorii din Hășmaș, Junii Șimăndani – conduși de preotul Dubeștean, soliști de muzică populară: Paula Pașca din Sântana, Lucian Drăgan cu fiica sa, Aurel Ungur, Adriana Crișan, Radu Barbură și alții.
Produse variate și la discreție
Pentru a întregi tabloul sărbătorii, trebuie spus că mulți comercianți din zonă și din alte zone au fost prezenți cu numeroase bunătăți gastronomice. Fumul grătarelor era dovada că fripturile erau la putere – fie fleici de carne, fie cârnăciori ori mititei. De asemenea, alte nume­roase preparate de patiserie și tot felul de alte dulciuri, fructe de tot felul dar și băuturi răcoritoare variate ori apă minerală.
Oaspeți de vază, la serbare
O serie de primari arădeni au venit la sărbătoare însoțindu-și ansamblurile folclorice invitate să participe la spectacol: ansamblul „Pădureanca“ din Chisindia a venit însoțit de primarul Ionel Pașca; ansamblul de dansatori din Bârsa însoțit de primarul Avram Cev. Au mai venit la serbare și primarul din Șiria, Valentin Bot, primarul din Șilindia, Mariș Rovin, viceprimarul din Zărand, Ioan Drăgan. A fost alături de tăuțeni și vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Adrian Țole și ceva mai târziu a fost prezent și deputatul Eusebiu Pistru. Pe scenă au urcat și Ansamblul de dansatori de la Șimand, precum și cel de la Hășmaș, printre altele, firește.
Oamenii vorbesc…
Fiind multă lume, vorbele    circulau de la unii la alții; am spicuit și noi din replicile ce zburau… Doi oameni din Nadăș ziceau: „domnul primar a fă­cut multe pentru comuna noastră și trebuie să apreciem. Se pare că noi, unii, nu prea me­rităm. De ce? Nu vă pu­tem spune. Uite că tăuțenii au piață betonată și totul așa cum trebuie. Numai la o serbare ca asta trebuie multă organizare și umblătură. Acu­ma, nu merge el în toate păr­țile:  îl mai ajută și vice­­­primarul și mai are sprjin și din partea consilierilor“.

Recomandările redacției