Serile de 7-8-9 iunie au rămas de neuitat pentru sebișeni, precum și pentru alți locuitori din județ, care au fost prezenți la Festivalul de Muzică din Sebiș. Evenimentul ajuns la ediția a XX-a și a fost organizat de Primăria Sebiș, Consiliul Local Sebiș, Consiliul Județean Arad, Centrul Cultural Județean Arad și TVR Timișoara.

Acest festival a rămas o tradiție care se organizează an de an, durează trei zile în care sunt organizate o mulțime de activități și se încheie cu focuri de artificii.

Bucuria copiilor, focul de artificii s-a ridicat deasupra orășelului de pe Criș, la ora 22 cu lumini în toate culorile.

Prima seară a fost deschisă cu un program de muzică populară susținut de cântăreți de muzică populară de excepție și din zona județului nostru.

Claudia Deac a prezentat programul de vineri, care s-a deschis cu Fanfara Bisericii Ortodoxe din Almaș, urmată de soliștii Cosmina Brădean și Alexandru Pop. De pe scenă nu au lipsit nici cei din Orchestra Frații Sandu, o orchestră renumită de muzică populară. În continuare au urcat pe scenă Ansamblul de dansuri a Cetății Dezna, pentru ca mai apoi să cânte soliștii îndrăgiți: Alexandra și Lucian Drăgan, Puiu Codreanu, Tinu Vereșezan, Claudia și Florin Ionaș (Generalul), care au fost aplaudați pe tot parcursul programului de public.

Spre final, a urcat pe scenă sârboaica Olivera Petcov care a și susținut că se simte foarte bine în mijlocul sebișenilor și că va fi alături de ei la orice solicitare.

Opinii de la cetățeni

În timp ce serveau masa la o firmă venită din Maramureș cu diferite preparate din carne, niște tineri din județul Bihor își puneau întrebări: ,,La noi de ce nu se poate organiza așa ceva ca la Sebiș?ˮ. Din câte am înțeles, tinerii erau din orașul Beiuș. Răspunsul l-au avut imediat de la un coleg: ,,Nu se observă că și cântăreții sunt solicitați mai mult în județul Arad? Totul depinde de conducerea primăriei și eu cred că arădenii țin mai mult la tradiție și obiceiuri.ˮ

Mâncăruri la discreție

Comercianții au participat nu numai din județul nostru, cât și din alte județe. Aceștia s-au prezentat cu mâncăruri alese, specifice zonei din care au venit, din județul Satu Mare, Maramureș, Timiș și Bihor. Începând de la mititei și grătare, au fost toate produsele posibile de porc, pasăre, vită, mânzat și produse de patiserie, siropuri, băuturi. Cele trei seri de festival au fost de asemenea ca și un târg, Sebișul devenind un orășel puternic la capitolul activități culturale, cu un bun organizator, pe primarul interimar, Radu Demetrescu, care era în permanență în mijlocul spectatorilor care, de îndată ce îl observau începeau să îl felicite pentru buna organizare.

Când vine vorba de parcări, mașinile au ocupat toate străzile din jurul scenei, unde s-a desfășurat festivalul. După încheierea primei seri, a urmat o a doua seară cu muzică ușoară.

Mii de tineri și-au văzut artiștii preferați, în cea de-a doua seară

Public mai mult ca în prima seară

A doua seară de festival a început cu muzică ușoară, cu un public mult mai numeros față de prima seară. Dacă în prima seară au fost în jur de 6000 de spectatori, în cea de-a doua au fost mult mai mulți. Tineretul a venit pentru cântăreții de muzică ușoară și s-a lăsat cu țipete și aplauze de bucurie pentru cei care au cântat pe scenă.

Am discutat cu câțiva dintre cântăreți, aceștia fiind mulțumiți de felul în care au fost primiți.

─,,Ne-a surprins prezența unui număr așa de mare la nivelul orășelului vostru. Asta demonstrează buna gospodărire și preocupare a primarului. Sunteți oameni primitori și cu căldură în suflet, așa că vă felicităm și așteptăm să ne mai invitați dacă v-a plăcut programul pe care l-am prezentat pe scena dumneavoastrăˮ, spune unul dintre soliștii care au urcat pe scenă. 

─,,Domnilor, să știți că românul se înveselește și la rău ca și la bine, uitați-vă la tineretul nostru de azi. Este frumos ceea ce se prezintă azi aici, mă refer la muzica ușoară și, ca și în prima seară, zona a fost plină până la refuz de spectatoriˮ, a spus un pensionar din învățământ.

Cei care au descrețiț frunțile spectatorilor au fost: Ducu Bertzi, Two Ex Akcent, Sandra, Amna, Dorian Popa, Lino Golden și Daria Crișan, prezentați de Florin Mihoc de la TVR Timișoara, care a precizat că el vine cu drag la Sebiș an de an. Seara s-a încheiat cu focul de artificii devenit tradițional.

Duminică s-a încheiat festivalul

 Spectatorilor parcă le-a părut rău că festivalul nu a ținut măcar o săptămână, căci nu se știe când se vor mai întâlni cu un program la fel de frumos ca cel de anul acesta.

Din fericire, vremea a ținut cu organizatorii, nu a plouat și au fost trei zile adevărate de vară.

─,,Și în această seară de duminică sebișenii mei sunt tot la festival, ceea ce înseamnă că le-a plăcut și eu mă bucur când aud că s-au simțit bineˮ, a precizat primarul Radu Demetrescu.

─,,Eu vin cu drag de câțiva ani la Sebiș și am observat cu câtă căldură te primesc oamenii acestei zone, dovedind că sunt oameni buni cu suflet mareˮ, a precizat un comerciant cu produse naturale din Maramureș. 

Așadar s-a mai încheiat încă o ediție la care au participat toți sebișenii.

Opinia a doi cetățeni care au participat la cele trei seri de festival

 ─,,Domnule, nu că aș avea ceva cu cineva, departe cu gândul, dar program ca și acum nu a fost niciodată la Sebiș. Muzica populară, asta ne mai interesează pe noi, bătrânii. Au fost soliști de valoare. Totul a fost incomparabil față de alte ediții. Muzica, organizarea, ce să mai spunem? Am văzut cu toții, cei care am fost prezenți în cele trei seri de activitate culturală. Știți ce vreau să vă spun, domnule. Vă rog să scrieți asta în ziar, eu urmăresc ziarul dumneavoastră zilnic, abonat fiindˮ, spunea primul cetățean.

─,,Domnul Demetrescu merită mai mult respect din partea noastră, dar unii sunt așa cum sunt. Noi îi dorim succes primarului nostru care a organizat această activitate, fiind la un nivel înalt pentru orașul nostruˮ, zicea cel de-al doilea cetățean.

Cei care au întreținut atmosfera duminică au fost: F.Charm, Keed, Mandinga, Anca Neacșu, Maria Brădean și alții.

Voicu Sida

 

Recomandările redacției