Ministerul Sănătăţii a făcut publice, duminică, notele-raport cu privire la aspecte din domeniul apărării împotriva incendiilor din anii 2019 şi 2020.

Astfel, în anul 2020, ca urmare a incendiului produs în data de 14.11.2020 la secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, inspectoratele pentru situații de urgență județene/București-Ilfov au efectuat controale de specialitate la secțiile ATI din cadrul unităților sanitare, alături de reprezentanți ai Direcțiilor de Sănătate Publică și/sau Inspecțiilor Teritoriale din cadrul Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat. Ca prioritate pentru îmbunătățirea activității de apărare împotriva incendiilor, dr. Raed Arafat a propus atunci ministrului Sănătății sprijinirea întreprinderii „demersurilor necesare în vederea obținerii autorizației de securitate la incendiu pentru obiectivele din subordine care se încadrează în categoriile prevăzute de lege”. Departamentul pentru Situații de Urgență și-a asigurat  sprijinul în vederea semnalării situațiilor potențial generatoare de incendii și acordării asistenței tehnice în vederea soluționării acestora.

În document se arată că principalele cauze care conduc la funcționarea construcțiilor cu funcțiunea de îngrijire a sănătății fără autorizație de securitate de incendiu sunt: nesolicitarea de către beneficiari a acestui act de autoritate; pierderea documentațiilor tehnice și lipsa fondurilor necesare întocmirii uneia noi; nealocarea fondurilor necesare conformării construcției la cerințele reglementărilor tehnice în vigoare, având în vedere că fondul construit este foarte vechi; alocarea de fonduri pentru modernizarea doar a unei secții sau a unui nivel al construcției; calitatea slabă a documentațiilor întocmite în vederea obținerii avizului și autorizației de securitate la incendiu. Pe lângă lipsa autorizației de securitate, mai pot exista multiple deficiențe constatate de inspectorii de prevenire pe timpul controalelor executate la unitățile sanitare.

Nereguli constatate în județul Arad

În raport se mai arată că 302 clădiri cu destinația de unități sanitare de stat și private din toată țara funcționează fără autorizație de securitate la incendiu. În Arad, funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu a fost constatată la patru obiective: Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad cu Secțiile ATI, Sediul central Arad (Secția Clinică ATI 1), Secțiile Clinice Obstetrică Ginecologie, Neonatologie Arad, Spitalul Municipal Arad – Secția ATI II, Spitalul Tbc Secția ATI IV.

Alte disfuncționalități au fost constatate în județul Arad după cum urmează: nu se asigură echiparea construcțiilor cu instalații de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor – S.C. Medical Business Management S.R.L. Arad; nu funcíonează instalațiile de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor – Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad; nu se asigură verificarea periodică a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor – Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, Spitalul Orășenesc Ineu; căile de evacuare nu sunt marcate cu indicatoare standardizate sau nu sunt prevăzute cu instalații de iluminat de securitate – Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad; nu se asigură condițiile de evacuare în caz de situații de urgență – Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, Clinica Derry Arad, Spitalul Orășenesc Ineu; instalațiile electrice se exploatează cu defecțiuni, improvizații sau în condiții în care se generează supracurenți sau suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depășesc puterea nominală a circuitelor – Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad; nu este constituit Serviciu Privat pentru Situații de urgență – Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad.

Acuze și scuze, după incendiul de la Piatra Neamț

 „Clădirea principală a SCJU nu deţine autorizaţie de securitate pentru că derulează în continuare lucrări pentru care a cerut avize”, declarau, în noiembrie 2020, reprezentanții ISU Arad. Aceștia  spuneau că imobilul principal al SCJU ar fi trebuit să deţină autorizaţie de securitate la incendiu pentru că în ultimii zece ani a făcut modificări de structură în clădire, în urma unor lucrări, cum ar fi cea de extindere a Unităţii de Primire Urgenţe.

„În momentul de faţă, sediul principal al SCJU este în proces de extindere şi modernizare, respectiv de transformare a unor spaţii, ceea ce nu a permis obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, având în vede că acest document se eliberează pentru întreaga clădire, nu doar pentru anumite secţii, cum ar fi cele deja modernizate”, a declarat și Andrei Ando, directorul de comunicare al Consiliului Județean Arad, pentru Agerpres. El a mai spus că, „în actuala configuraţie a unor clădiri spitaliceşti, este imposibilă obţinerea autorizaţiei ISU”.

„Ne aflăm într-o situaţie aproape fără ieşire. Clădirile multor spitale sunt construite în anii 1970, după standardele de atunci. Unele imobile au chiar o sută de ani sau mai mult. Între timp legislaţia s-a schimbat, dar holurile înguste nu le poţi lărgi, nu poţi realiza circuitele pe care normele de astăzi le prevăd”, a spus reprezentantul CJ Arad.

Fostul spital municipal, care acum este o secţie a SCJU şi în care sunt trataţi pacienţi COVID-19, aici existând şi secţie ATI, nu are, de asemenea, autorizaţie de securitate la incendiu. Reprezentanţii ISU precizează însă că în acest caz nu este necesară emiterea uneia, pentru că imobilul este unul foarte vechi şi nu a suferit lucrări care să îi modifice structura după apariţia ultimelor reglementări în domeniul autorizării.

Secţia TBC a SCJU, devenită principala unitate în care sunt trataţi bolnavii de COVID-19 din judeţ şi unde există secţie ATI dedicată exclusiv acestor pacienţi, este autorizată de ISU, fiind o clădire nouă, construită cu fonduri de la Consiliul Judeţean (CJ) Arad şi inaugurată în 2017.

Recomandările redacției