Începând cu 16 martie, anul precedent și până la ora actuală, perioadă pandemică a adus un val mare de persoane decedate de renumitul virus SARS-CoV-2. Cea mai neagră perioadă a pandemiei a fost ziua de 8 decembrie 2020, în care s-au fost înregistrat 213 decese.

Unele dintre cele mai câștigate afaceri din țară, care au scos un profit considerabil pe timpul pandemiei sunt firmele care prestează servicii funerare.

Potrivit lui Cristian Porcolean, manager-ul unei firme funerare din Arad și vicepreședintele Asociației Serviciilor Funerare România (ASF), s-au înregistrat mai multe solicitări la serviciile mortuare de când a început pandemia. El declară că „la nivelul municipiului Arad, topul solicitărilor serviciilor funerare a atins apogeul în perioada lunilor noiembrie și decembrie, anul trecut, când mortalitatea, din cauza infecției cu noul virus, s-a dublat cu 50%  față de decesele naturale”.

Tot acesta, mai sublinează faptul că „NU există diferență de taxă pentru persoanele care au murit de Covid19, față de persoanele decedate, care au avut parte de o moarte naturală”. Singura diferență de preț dintre cele două categorii de decese este faptul că, pe lângă prețul standard de patru-cinci mii de lei, bani care pornesc de la sicriu, la decedații de covid se mai adaugă și costurile pentru materialele de protecție a personalului serviciilor funebre, care intră în contact cu decedatul. Preț, care urcă cu încă aproximativ șase sute de lei. În acești șase sute de lei, care se plătesc în plus, în cazul decedaților de covid, se cuprind: o pereche de combinezoane pentru fiecare dintre personalul implicat și dezinfectante special pentru asepsia mașinii mortuare.

Iar, în ceea ce privește protocolul și transportul decedaților de covid din spital, lucrurile sunt mai simple decât ne-am fi imaginat. Familia îndoliată este chemată de către spital să-și identifice mortul, dar de cele mai multe ori serviciile funerare sunt împuternicite de către aceasta să-l identifice. Imediat după identificare, fără ca decedatul să fie toaletat, îmbălsămat sau îmbrăcat, trupul neînsuflețit și gol „pușcă” se pune în doi saci aseptici, urmând ca, mai apoi, tot de la morgă, acesta să fie așezat direct în sicriu și sigilat. „De la morgă se merge direct la groapă, excluzându-se cele trei zile de priveghi”, conform afirmațiilor lui Cristian Porcolean, manager-ul unei firme de servicii funerare din Arad și vicepreședintele ASF.

Cam atât despre acest business profitabil, care demonstrează, încă o dată, faptul că, românul se descurcă în orice situație, fie ea cât de „neagră”.

Recomandările redacției