Bust Sever BocuPersonalitate marcantă a zonei, Sever Bocu şi-a legat, se poate spune, numele de acest frumos oraş aşezat pe malul stâng al Mureşului. Prezentăm în cele ce urmează partea a doua a succintei biografii a acestei personalităţi deosebite, realizată de profesorul Gheorghe Vasiescu.
Începuturile
În perioada interbelică România Mare era împărţită în şapte directorate (regiuni administrative) cu capitalele la Bucureşti, Cernăuţi, Chişinău, Cluj, Craiova, Iaşi şi Timişoara. Sediul Directoratului VII era la Timişora. Directoratul nr. I avea sediul la Bucureşti.
Sever Bocu a condus Directoratul VII al Banatului până la 26 aprilie 1931, directorat ce avea în structura sa judeţele: Arad, Bihor, Caraş – Severin şi Timiş – Torontal.
Realizările din zonă
Câteva din realizările fostului Primar de Lipova şi fost Ministru al Banatului, din perioada interbelică, pentru locuitorii oraşului Lipova, cândva oraş liber – regesc, arhicunoscut în Europa sunt deosebite lşi acum.
a) Realizarea reformei agrare din 1921, când au fost împroprietăriţi cei în drept cu 5 ha de teren la Vinga sau Horia şi cu teren pentru case; acum s-au născut cartierele Lipoviţa şi Rădnuţa şi s-a extins Valea Şoimoşului.
b) Modernizarea oraşului, începând cu anul 1930, când s-a introdus curentul electric în Lipova, renunţându-se la iluminatul cu petrol (1923 – 1930) care îl înlocuise pe cel cu gaz, după un trăznet ce alovit Fabrica de gaz.
c) Pavarea străzilor secundare cu piatră brută şi a celor principale cu piatră cubică (1925 – 1935); în centrul oraşului cu piatră bazaltică deosebită.
d). Recondiţionarea Primăriei Lipova, pe vechiul amplasament, punându-i-se un etaj.
e) Refacerea (redimensionarea) Bisericii Ortodoxe din Lipova, în vremuri de criză (1928 – 1930), lucrări ce au fost sfinţite la 21 XII 1930.
f) Construirea Internatului pentru Şcoala Civilă de băieşi şi Şcoala Comercială, lucrare inaugurată la 21 IX 1924.
g) Împroprietărirea şcolii cu 25 jugere de pământ, de fostul senator al Lipovei, Gh. Cipăianu.
h) Repararea imobilelor şcolare din oraş.
i) Modernizarea drumului spre fosta Gară a Lipovei (Calea Timişorii) cu piatră cubică.
j) După inundaţia din 1932 s-au refăcut peste 100 de case deteriorate de apele Mureşului, cu ajutor guvernamental şi cu implicarea Regimentului de Pionieri; la B.O.R. este o piatră în care strămoşii au trasat o linie ce indica nivelul inundaţiei din 1864 iar la Spitalul Orăşenesc este o placă de marmură cu o linie ce indică nivelul apei de la inundaţiile din 1970.
k) Construcţia căzărmilor din oraş şi a pavilioanelor (1938 – 1942) în locul fostei Cetăţi Lipova, care a fost demolată după 1718.
l) Crucea Memorandului (Crucea lui Bocu) sfinţită în luna mai 1933, refăcută în 2002 după distrugerea ei, la furtuna din anul 2000.

Recomandările redacției