Fiscul este cu ochii pe firme, casele de marcat fiind tema valului de controale din această perioadă.

Inspectorii antifraudă fiscală au identificat, în cadrul controalelor efectuate în luna august – început de septembrie, abateri în privinţa modului în care firmele fiscalizează încasările prin intermediul caselor de marcat şi au aplicat 256 de avertismente şi sancţiuni contravenţionale în valoare de 7,61 milioane de lei.

Reprezentanții Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală au verificat 1.341 de firme  din toată ţară, între care și din Arad, care vindeau produse şi prestau servicii în domenii precum comerţul cu îmbrăcăminte, încălţăminte şi produse nealimentare, alimentaţie publică – restaurante, cluburi, baruri, cafenele, patiserii, legume-fructe, florării, servicii de înfrumuseţare – coafor, frizerii, centre de relaxare.

În total, valoarea celor 1.553 de amenzi dispuse s-a ridicat la 6,88 milioane lei, iar confiscările de numerar, venituri ilicite şi bunuri au totalizat 737.706 lei. „De la începutul anului până în prezent, a fost verificat modul în care 4.832 de firme din toată ţară fiscalizează încasările prin intermediul caselor de marcat. Au fost identificate abateri de la prevederile legale, au fost aplicate 1.470 avertismente şi au fost dispuse 4.366 amenzi contravenţionale în cuantum total de 21,14 milioane de lei, iar confiscările de numerar, venituri ilicite şi bunuri au totalizat 4,15 milioane de lei.

În timpul controalelor antifraudă contribuabilii au fost informaţi din nou despre obligaţia legală de a se dota cu noile case de marcat cu jurnal electronic şi de ale utiliza lor pentru fiscalizarea tuturor încasărilor provenite din vânzările de bunuri sau prestările de servicii direct către populaţie. Contribuabilii au, de asemenea, obligaţia de a întocmi documente justificative pentru toate sumele introduse în punctul de lucru, de a întocmi şi utiliza documente justificative fiscale şi contabile specifice operaţiunilor economice efectuate“, susțin reprezentanți ai ANAF.

Agenții economici trebuie să știe că, după dispunerea planurilor de remediere, cei de la Finanțe nu vor mai da avertismente, ci sancţiuni importante și anume: amendă de până la 10.000 lei, confiscarea tuturor încasărilor, chiar dacă au fost înregistrate în case de marcat vechi fără jurnal electronic şi suspendarea activităţii comerciale a punctului de lucru până la dotarea cu noile case de marcat cu jurnal electronic.

Recomandările redacției