iesitul1Luna iulie este plină de evenimente la Centrul Cultural Judeţean şi Consiliul Judeţean Arad. Astfel, pe lângă Teatrul de Vară şi Şcoala de Vară, despre care am scris deja în repetate rânduri, cele două instituţii vor organiza şi anul acesta manifestările devenite tradiţionale
Ieşitul la ţarină
Cea de-a XIII-a ediţie a sărbătorii câmpeneşti „Ieşitul la ţarină” se va desfășura în perioada 15-16 iulie, la Tauț, fiind organizată anul acesta de Primă­ria Comunei Tauţ, în colaborare cu Consiliul Judeţean şi Centrul Cultural Ju­de­ţean Arad.
Vor fi susținute spectacole folclorice de către ansambluri precum „Cununa Nadăşului”, „Doina Tauţului”, „Junii Şimăndani” şi numeroşii interpreţi de muzică populară dintre care menționăm numele lui Ducu Cărăneanţ şi al Ioana Luguzan.
Parada clătitelor
Mii de clătite cu diverse umpluturi vor fi preparate şi servite, în perioada 27- 28 iulie, a.c., la Festivalul „Paradei Clătitelor”, organizat în staţiunea ară­deană Moneasa.
Evenimentul gastronomic ajuns anul acesta la cea de a XIII-a ediţie atrage un număr tot mai mare de vi­zitatori. Anul trecut fiind prezenţi cu această ocazie la Moneasa mii de turişti din zona de vest a ţării, dar şi din străinătate.
Festivalul Moto Rock
Pecica îi aşteaptă pe iubitorii de adrenalină la Festivalul Moto-Rock, care se va desfășura în perioada 19-21 iulie a.c.
Toți cei care vor participa la acest festival vor avea parte din plin de motoare turate la maxim, rock, adrenalină și competiţie. Marşul motocicliştilor, concertele şi concursurile sunt doar câteva dintre atracţiile festivalului, ajuns la cea de a IX-a ediţie.
Sute de motociclişti din ţară şi de peste hotare, precum şi iubitori de rock vor avea parte de un program atractiv. Vor participa motociclişti din România, Ungaria, Serbia, Slovacia şi Cehia.
Evenimentul este organizat de Asociaţia West MotoReador cu sprijinul Consiliului Judeţean şi a Centrului Cultural Judeţean Arad.
Festivalul părădăicilor
Ediţia a V-a a Festivalului Părădăicilor se va desfăşura în perioada 13-14 iulie a.c., la Macea și va cuprinde o suită de manifestări culturale de excepție printre care şi un simpozion cu titlul „Finanţarea europeană pentru agricultură” la care sunt invitați să participe reprezentanți ai Direcţiei Agricole și ai A.P.I.A.. Se vor face prezentări privind noile oportunităţi în agricultură, teh­nologie avansată în irigări, precum şi despre modalităţile de desfacere a produselor pe piaţă; duminică, 14 iulie vor avea loc spectacole folclorice.
Şcoala de Vară Francofonă Jean Montreuil
Şcoala de Vară Francofonă a dobândit o adevărată tradiţie în România, fiind organizată pentru prima oară în 1995 la Iaşi din iniţiativa Academicianului Profesor Emerit Jean Montreuil, Membru de Onoare al Academiei Româ­ne, Doctor Honoris Causa al Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi al Universităţii de Vest Vasile Goldiş din Arad.
Corul Mixt Naşterea Domnului la European Choir Games, Graz – Austria
În perioada 14-21 iulie, a.c., se va desfăşura European Choir Games la Graz, în Austria. Evenimentul este organizat de Interkult-Graz. Județul Arad va fi reprezentat la eveniment de Corul Mixt „Naşterea Domnului”- Parohia Ortodoxă Română Arad-Micalaca Veche II.
Şcoala de Vară
Primul proiect internaţional important organizat de Universitatea de Vest Vasile Goldiş din Arad – Facultatea de Ştiinţe Juridice în parteneriat cu Centrul Cultural Judeţean şi Consiliul Judeţean Arad reunește invitaţi de prestigiu, specialişti de la renumite universităţi euro­pene precum Viena, Budapesta, Zagreb, Sarajevo, Cracovia, Novi Sad etc. care vor susţine prelegeri pe tema dreptului privat european actual, urmate de dezbateri documentare pe marginea pro­blemelor de mare actualitate ale drep­tului european.
Târgul de Fete de pe Muntele Găina
Cea mai mare sărbătoare populară în aer liber, Târgul de Fete de pe Muntele Găina, are loc în fiecare an, în a doua jumătate a lunii iulie, în apro­pierea sărbătorii Sfântului Ilie. Anul acesta evenimentul va avea loc duminică, 21 iulie. Publicul provenit din toate zonele învecinate va petrece cu această ocazie câteva zile, în spirit tradiţional moţesc.
Sărbătoarea reuneşte formaţii artistice din judeţele Alba, Hunedoara, Cluj, Bihor, Arad şi alte judeţe ale tării, reali­zând un adevarat festival al cântecului şi jocului, al tradiţiilor şi datinilor strămoşeşti.
Nedeia de la Tăcăşele
A XCI-a (91-a) ediție a Nedeii de la Tăcășele va avea loc anul acesta în a doua duminică după Sărbătoarea Ru­saliilor, în data de 7 iulie, pe platoul din Valea Tăcăşelelor, situat în decorul na­tu­ral al dealurilor Măgura şi Togeru.
Conform tradiției, sărbătoarea va debuta cu o slujbă religiosă în cadrul căreia vor fi binecuvântați eroii neamului, bucatele şi roadele câmpului.
În cadrul aceluiași eveniment vor fi premiaţi de autorităţile locale cei mai renumiţi gospodari din zonă, crescători de cabaline şi bovine.
Pentru a revitaliza şi populariza meşteşugurile tradiţionale vor fi organizate tot pe platoul din Valea Tăcă­șelelor un Târg al Meșterilor Populari și un impresionant Spectacol Folcloric susţinut de Orchestra „Rapsozii Zărandului” condusă de maestrul Petrică Paşca şi soliştii Cornelia Căprariu Roman, Malvina Nagy, Tiberiu Crişan, Olivia Cotocea-Cotuna şi Aura Bonchiş.
Moneasa – Mountainbike Maraton 2013
La originea ideii de a organiza un maraton mountainbike la Moneasa stă necesitatea desfășurării evenimentelor de acest tip dedicate comunității tot mai numeroase de cicliști arădeni, comunitate care are nevoie în mod evident de o platformă de desfășurare și colaborare care să-i asigure continuitatea.
Cu ocazia concursului Moneasa Mountainbike Maraton de anul trecut, în data de 7 iulie, stațiunea Moneasa a fost luată cu asalt de publicul iubitor de montainbike, la linia de start a primei ediții prezentându-se nu mai putin de 271 de competitori, numărul susținătorilor fiind mult mai mare. Majoritatea participanților la competiție au făcut parte din grupele de vârsta 18-29 ani și 30-39 ani.

Recomandările redacției