mitropolitw1

Noul mitropolit al Banatului va fi întronizat pe 28 decembrie

Sfântul Sinod s-a întrunit, azi dimineaţa, pentru a alege mitropolitul Banatului. În cursă au fost doi arădeni,, Preasfinţitul Părinte dr. Lucian Mic, episcopul Caransebeşului, şi Preasfinţitul Părinte dr. Sofronie Drincec, episcopul Oradiei. Al treilea candidat a fost Înalt Preasfinţitul Părinte arhiepiscop Ioan Selejan, episcopul Covasnei şi Harghitei. Aceştia au fost aleşi luna trecută de Sinodul Mitropolitan, IPS Ioan Selejan intrând în cursă pe ultima sută de metri, la propunerea laicilor, după cum scria pressalert.ro. Aceştia au făcut astfel apel la dreptul pe care îl au, de a avea un candidat, nominalizându-l pe arhiepiscopul Ioan Selejan. Sfântul Sinod a decis ieri: cel din urmă va fi cel dintâi, astfel că episcopul Covasnei şi Harghitei va conduce Mitropolia Banatului, după decesul fostului mitropolit, Nicolae Corneanu.

Ales în turul al doilea

Noul mitropolit a fost ales în turul al doilea, în care a intrat împreună cu PS Lucian Mic, 26 de voturi pentru şi 19 împotrivă. Urmează să fie întronizat, la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, pe 28 decembrie, în prezenţa patriarhului Daniel. „În zilele de 16 şi 17 decembrie 2014, la Reşedinţa patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, se desfăşoară şedinţa de lucru  a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În prima zi, după deschiderea lucrărilor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezidat şedinţa Sfântului Sinod pentru alegerea ierarhului titular în scaunul vacant de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului. În zilele de 6 şi 7 noiembrie 2014, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Banatului în consultare cu Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Timişoarei au desemnat prin vot secret drept candidaţi pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Dr. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului şi Preasfinţitul Părinte Dr. Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei. După primul tur de scrutin nicunul dintre cei trei candidaţi desemnaţi nu a întrunit numărul necesar de voturi (jumătate plus unu din numărul total de voturi valid exprimate) pentru a fi ales. În continuare, a fost organizat un al doilea tur de scrutin între  Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, şi Preasfinţitul Părinte Dr. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului. Sfântul Sinod a ales prin vot secret pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan în scaunul vacant de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului cu 26 de voturi din 45 de voturi valid exprimate”, se arată într-un comunicat de presă al Patriarhiei Române.

 

Două doctorate

ÎPS Ioan Selejan s-a născut în 1951 la Petrani, în judeţul Bihor. De asemenea, trebuie spus că a studiat patru ani la Ierusalim și are două doctorate – unul în Studii Biblice și altul în Egiptologie și Orientalistică, fiind primul episcop al Covasnei şi Harghitei, funcţie pe care a ocupat-o din 1994 până în prezent. În 2009, a fost ridicat la rangul de arhiepiscop cu titlu personal.

Potrivit evz.ro, în zilele premergătoare alegerii mitropolitului, credincioşii bănăţeni au organizat trei zile de rugăciune, iar în ziua votului, mulţi au ţinut post negru pânâ la prânz. Rugăciunile au început sâmbătă noaptea.

Recomandările redacției