dansuriÎn acest sfârșit de săptămână și totodată și de lună, vor avea loc o serie sărbători populare în diferite localități din județ. Enumerăm câteva dintre aceste manifestări locale.
De departe cea mai mare acțiune este Festivalul „Veșnic câmpia“ de la Curtici, unde pe întinderea a trei zile au fost programate: de la recital de poezie, la spectacole folclorice dar și spectacole de diverse alte genuri de muzică. Fiind sărbătorit și Hramul Bisericii Ortodoxe, sâmbătă, de ziua Sfinților Petru și Pavel, se va marca festiv și acest aspect. Toate acțiunile au fost puse la orele serii – de la ora 19,30 ori 20,00 – pentru ca să poată participa în voie toți localnicii și oaspeții lor.
La Turnu, duminică după-amiaza se va ține „Ziua satului Turnu“, manifestare ajunsă la a patra ediție. Un alt prilej de a viziona spectacole folclorice de calitate, atât românești cât și maghiare.
La Sânpaul, sat aparținător de comuna Șofronrea se va sărbători tradiţionalul „chirvai“ – adică sărbătoarea hramului bisericii, care este de ziua Sfinţilor Petru şi Pavel. Pentru că sărbătoarea e cu dată fixă – în 29 iunie, chirvaiul se programează în duminica imediat următoare. Asta după ce, cu o… sâmbătă înainte, s-a sărbătorit – cu mâncare bună, muzică și focuri de artificii – „Ziua satului Sânpaul“.
Tot duminică, în cunoscuta comună arădeană Șiria, în Parcul Central, va fi sărbătoarea numită simplu: „Zilele Șiriei“, ajunsă la cea de-a VIII-a ediție. Aici sunt așteptați să evolueze ansambluri folclorice renumite: Șiriana, Șiriana Jr., Junii Șimăndani, Apăteana, Podgorenii Păuliș, Crăișorii Moților, Pădureanca, Flori de mai ș.a.
O sărbătoare aparte se va ține în această duminică și la Șimand. Se va marca Hramul Bisericii Române Unite Greco-Catolice din Șimand, dublată de Sărbătoarea Junilor Șimăndani.
Și pe Valea Mureșului, la Bata, respectând tradiţia ultimilor ani, care continuă o străveche tradiție, în această duminică – adică imediat după sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel – se ține „Ruga satului Bata“. Tot atunci se va marca și hramul Bisericii Ortodoxe din Bata care este al Sfinţilor Petru şi Pavel.

Recomandările redacției