Parlamentarii Uniunii Creştin-Democrate şi ai formaţiunii aliate din Bavaria, Uniunea Creştin-Socială s-au poziţionat împotriva cancelarei Angela Merkel, votând împotriva liderului grupului parlamentar conservator.

Cancelara Angela Merkel a suferit una dintre cele mai dure înfrângeri politice din ultimii 13 ani, de când deţine şefia guvernului german, scrie DW.com.

Uniunea CDU/CSU a votat împotriva recomandării ei ca Volker Kauder să rămână liderul grupului parlamentar al Uniunii CDU/CSU. Doar 112 parlamentari au dat curs sugestiei cancelarei, în timp ce 125 dintre ei au spus „nu”.

Creştin-democratul Ralph Brinkhaus, contracandidatul lui Volker Kauder, nu era creditat cu şanse reale de a se impune în faţa acestuia.

Însă rezultatul nu este complet surprinzător, date fiind, între altele, tensiunile recente între cancelar şi ministrul de Interne, care este şi liderul CSU, filiala bavareză a conservatorilor, Horst Seehofer.

De asemenea, era de aşteptat şi ca mulţi membri ai CSU să adopte poziţii potrivnice Angelei Merkel. Votul a fost secret, ceea ce înseamnă că „rebelii” nu au a se teme de consecinţe.

Volker Kauder este unul dintre cei mai apropiaţi oameni de Angela Merkel. Cancelara pierde astfel sprijinul unui personaj cheie, care și-a doveditîn trecut fidelitatea față de ea.

Angela Merkel se resemnează cu înfrângerea

Angela Merkel l-a felicitat pe Brinkhaus şi a precizat că „votul este o oră a democrației, în care există si înfrângeri”.

Subliniind că situaţia nu poate fi „înfrumuseţă”, cancelara şi-a exprimat dorinţa ca grupul parlamentar CDU/CSU să continue să lucreze „cu succes”, motiv pentru care îl va sprijini pe Ralph Brinkhaus ori de câte ori va putea.

„Este începutul sfârşitului pentru marea coalitie. Autoritatea cancelarului în propriul grup parlamentar este oficial distrusă’‘, a scris pe Twitter deputatul liberal Alexander Graf Lambsdorff.

Alice Weidel, unul din liderii partidului populist şi anti-imigraţie Altenativa Pentru Germania, i-a felicitat ironic pe conservatori pentru „pasul făcut în direcţia corectă”. La rând trebuie să urmeze Merkel, a afirmat Weidel.

Ralph Brinkhaus, deputat din landul Renania de Nord-Westfalia, specialist în ştiinţe economice, politician mai puţin cunoscut publicului larg, a anunţat la rândul său că vrea o colaborare strânsă cu Angela Merkel.

„Vreau ca marea coaliţie să continue şi să obţinem rezultate măsurabile în domeniile importante”, a marturisit Brinkhaus, care a catalogat scrutinul drept foarte corect şi „o carte de vizită a democraţiei care domneşte în grupul CDU/CSU din Bundestag”.

Recomandările redacției