Sfârşitul dezastruos al unui partid de lider

0
342

Nu mai există niciun dubiu că ALDE se va desfiinţa, punându-se capăt tentativei de afirmare a unei alternative liberale la actualul PNL. S-a ajuns aici din vina lui Tăriceanu sau pentru că aşa a fost planul Sistemului? Am spus la momentul potrivit că ieşirea ALDE de la guvernare ar fi o mare greşeală, care ar duce la numeroase dezertări atât la vârf cât şi în teritoriu, lucru care s-a confirmat după ce Tăriceanu a scos cu de la sine putere partidul de la guvernare. Nu doar pentru mine, ci şi pentru alţii, a fost de neînţeles cum a putut un politician versat precum Tăriceanu să facă asemenea greşeli. Cu toţii am pus ieşirea de la guvernare pe seama ambiţiei nemărginite a acestuia de a candida la Preşedinţia României, aşa că anunţul năucitor că renunţă la candidatură în favoarea lui Mircea Diaconu, un independent, i-a lăsat cu gura căscată nu doar pe observatorii scenei politice, ci şi pe susţinătorii săi din ALDE care credeau sincer că Tăriceanu poate să ajungă în turul doi şi să şi câştige.
Abia acum, când a ieşit la iveală documentul prin care ALDE European somează partidul românesc să nu mai folosească sigla şi numele, gesturile lui Tăriceanu devin oarecum explicabile. Acel document a fost trimis încă înainte de alegerile europarlamentare, aşa că Tăriceanu ştia deja că, practic, va fi obligat să schimbe numele şi sigla, dar a tăcut chitic, în loc să adune de urgenţă partidul şi să-i pună pe oameni la curent. Probabil, împreună cu un număr restrâns de persoane de încredere, a încercat să găsească soluţii, ajungând la concluzia că singura salvare ar fi o alianţă cu Pro România, urmată de o fuziune, chiar dacă aceasta ar presupune inclusiv renunţarea la candidatura la prezidenţiale. A fost convins că membrii partidului vor asculta în continuare orbeşte, acceptând să urmeze calea găsită de către el. S-a dovedit deja că a calculat greşit, partidul a rămas fără grup parlamentar, atât la Camera Deputaţilor cât şi la Senat, iar oamenii pe care se baza au preferat să-l abandoneze şi să treacă în tabăra Vioricăi Dăncilă.
Ce se va întâmpla mai departe? În mod logic, un Congres Extraordinar va trebui să decidă ori schimbarea numelui şi siglei, ori fuziunea cu Pro România. Dacă se optează pentru prima variantă, este improbabil ca Tăriceanu să mai rămână la cârma partidului, numărul ostililor fiind mult prea mare faţă de cel al obedienţilor până în pânzele albe. Dacă, totuşi, prin cine ştie ce miracol, Tăriceanu va reuşi fuziunea, nu prea va mai avea cu cine să treacă la Pro România, pentru că mulţi vor prefera să fondeze un alt partid, alături de Daniel Zamfir şi ceilalţi nesupuşi, inclusiv Meleşcanu. Acel Meleşcanu care, înainte cu mulţi ani, a pus la grea încercare fostul PDSR, prin ruperea acestuia şi înfiinţarea ApR. Un partid care la un moment dat ajunsese la 18% în preferinţele electoratului! 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.