Reptilele ies şi se odihnesc la soare, în această perioadă, astfel că oricând vă poate ieşi în cale un astfel de exemplar. Viperele sunt foarte veninoase, iar muşcătura lor poate duce la moarte în câteva ore, dacă nu se intervine urgent.
„În această perioadă se înmulţesc muşcăturile de şerpi şi acest lucru este posibil din cauză că turiştii intră în panică şi agită şarpele, în loc să se îndepărteze de acesta. Trei sferturi dintre muşcături apar la persoane imprudente care ating reptilele. De aceea, pentru a evita evenimentele de acest fel, este important să nu păşim şi să nu ne aşezăm pe pământ până nu verificam locul, iar dacă am observat un şarpe, să ne îndepărtăm”, dr. Tudor Ciuhodaru, medic la Spitalul „Nicolae Oblu” din Iaşi.
Iată ce sfaturi ne dă dr. Tudor Ciuhodaru în cazul în care suntem mușcați de viperă:
1. Solicitaţi rapid consult şi ajutor me­dical.
2. Singurul tratament eficient este o doză de antivenin.
3. Toaletaţi plaga cu apă şi săpun.
4. Efortul fizic trebuie redus la maximum, culcaţi victima cu capul şi trunchiul puţin ridicate şi poziţionaţi locul muşcăturii sub nivelul inimii pentru a împiedica răspândirea veninului în fluxul sangvin.
5. Scoateţi toate bijuteriile sau alte ele­mente ce pot accentua edemul.
6. Muşcătura de şarpe/viperă se identifică după urmele locale (forma dinţilor şarpelui) asociată uneori unor picături sero-sanguinolente. Muşcătura este asociată cu o durere intensă şi edem peri­lezional, de culoare violacee, ce cuprinde o porţiune mai întinsă din membrul afectat.
7. Marcaţi marginea zonei tumefiate (umflate) la fiecare 15 minute cu un stilou
8. Nu incizaţi la nivelul urmelor de colţi şi nu încercaţi să aspiraţi veninul. Metoda este ineficientă pentru că şarpele are colţii curbaţi, iar „buzunarul de venin” nu se află la locul muşcăturii.
9. Veninul aspirat cu gura poate ajunge în fluxul sangvin al salvatorului.
10. Nu aplicaţi garouri ce restricţio­nează fluxul de sânge şi duc astfel atât la acumularea veninului în jurul muşcăturii, cât şi distrugerea celulelor. În plus, dacă garoul este utilizat greşit, poate întrerupe fluxul sangvin de la acel nivel şi să pro­voace leziuni ischemice.

Recomandările redacției