Sfaturi practice – Ce trebuie să faci în caz de furtună

0
155

Dacă ești la volan, redu viteza și alege drumuri late pe cât posibil
Dacă furtuna vă prinde la volan, în afara oraşelor, primul lucru pe care va trebui să îl faceţi este să reduceţi viteza. Astfel, aveţi o mai bună vizibilitate asupra drumului şi aveţi timp să reacţionaţi în cazul prăbuşirii vreunui copac pe carosabil. Sub nici o formă nu părăsiţi vehiculul, întrucât este destul de bine protejat împotriva trăsnetelor!
Folosiţi numai arterele late, cu cel puţin
2-3 benzi de circulaţie, chiar dacă pentru a ajunge acasă aveți de ocolit. Nu intraţi pe străduţe lăturalnice, căci aici furtuna poate face prăpăd. Copacii căzuţi vă pot bloca drumul, iar obiectele care cad din balcoanele oamenilor vă pot răni grav, chiar şi în maşină.
Dacă ești la picnic, găsește adăpost
Dacă sunteţi la picnic, va trebui să găsiţi urgent adăpost. În nici un caz sub copacii înalţi, care pot fi loviţi de trăsnet sau din care se pot desprinde crengi uscate! Dacă nu este nici o clădire în zonă, vă puteţi adăposti sub arbuşti mici grupaţi în desişuri.
Dacă ești în oraș, fii cu ochii în patru
Dacă urgia vă găseşte la o plimbare prin oraş, refugiaţi-vă rapid în cea mai apropiată clădire! Nu băgaţi capul în pământ ca să nu vă plouă, ci căscaţi bine ochii la pericolele din jur: furtuna şi grindina pot desprinde tencuială din balcoanele clădirilor, pot dărâma panouri publi­citare, trânti obiecte aflate pe balcoane şi pot chiar rupe firele de electricitate. Ochii-n patru ca să puteţi evita o nenorocire!
Evitaţi curenţii de aer
Gangurile dintre clădiri, tunelurile, pasajele, nu sunt deloc sigure în caz de furtuni. Curenţii puternici care se formează aici pot căra cu repeziciune obiecte care vă pot răni.
Atenție la grindină!
Grindina nu trebuie să vă prindă afară şi niciodată cu capul descoperit. O „pietricică” de gheaţă cu diametrul de 5 cm, cum a mai picat în anumite zone din ţară, vă poate omorî pe loc dacă nimereşte în moalele capului sau în tâmplă.
Dacă ești în casă, închide ferestrele
Dacă vijelia vă prinde acasă, primul lucru pe care trebuie să îl faceţi este să închideţi feres­trele. Nu staţi pe balcon sau jumătate ieşit pe geam, întrucât puteţi fi trăsnit foarte uşor. Diferenţa de temperatură interior-exterior favorizează transferul electricităţii.
Scoateţi aparatele electronice din priză, pentru a le feri de scurtcircuite!
Folosiţi telefoanele mobile!
Reţelele fixe, prin cablu, sunt bune conducătoare de energie electrică şi pot atrage fulgerele!
Nu vă îmbăiați când afară este furtună cu fulgere
Apa este conducătoare de curent iar electricitatea fulgerului poate fi condusă prin apă chiar în cabina de duș sau în cada băii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.