Pentru că sunt din ce în ce mai mulţi copii care învaţă de acasă, ne-am gândit că ar fi bine să ştii ce fac aceştia online, cât timp tu nu eşti. Școala online reprezintă o modificare destul de mare în viaţa acestora, iar dacă eşti alături de cei mici, se vor obişnui mult mai repede. Iată cum poţi să urmăreşti activitatea online a copilului tău.
Ce programe poţi să foloseşti pentru a monitoriza activitatea online a copilului tău
Bineînţeles, există nenumărate programe pentru a monitoriza activitatea online a copilului tău, însă le vom enumera pe cele mai bune. Nicio aplicaţie nu este perfectă, iar ele diferă prin setările oferite pentru părinţi, prin ce monitorizează şi prin serviciile oferite.
Cele mai cunoscute aplicaţii pentru monito­rizarea activităţii online a copiilor:
Net Nanny (Windows, Mac, iOS, Fire OS, Android); Websafety (iOS, Android); Qustodio (iOS, Android, Windows, Mac, Kindle); Bark (iOS, Android, Amazon); Kaspersky Safe Kids (Windows, Mac, iOS, Android); Mobicip (Android, Windows, iOS).
Desigur, aceste aplicaţii sunt egale cu zero dacă părinţii nu sunt obişnuiţi cu tehnologia. Pentru a putea înţelege ce fac copiii tăi online, foloseşte aceleaşi aplicaţii ca şi ei. Fie că vorbim despre Facebook, Instagram, Snapchat sau Tik Tok, trebuie să înţelegi întâi aplicaţia ca părinte, iar apoi să înţelegi ce face copilul tău cu ea. Încearcă să comunici cu copilul tău legat de siguranţa online şi la ce riscuri se expune. Totodată, spune-i că de fiecare dată când crede că ceva este în neregulă, ar trebui să îţi spună şi ţie.
O altă problemă este accesul copilului la ma­gazinele de aplicaţii. Poţi restricţiona acest lucru din setările fiecărei aplicații separat, iar cel mic nu o să poată instala sau şterge aplicaţii, dar nici nu o să poată cumpăra altele.
Lucruri pe care să i le explici copilului tău, legate de activitatea online:
– Să nu dea informaţii personale, cum ar fi nume, adresa, număr de telefon etc.
– Să nu posteze fotografii pe site-uri publice.
– Să nu stea de vorbă cu străinii.
– Să nu deschidă emailuri de la persoane necunoscute.
– Dacă primesc mesaje nepotrivite să le spună părinţilor sau unui adult.
– Să nu fie de acord să se vadă cu o persoană pe care au cunoscut-o online.
De asemenea, părinţii trebuie să permită copiilor folosirea computerului doar într-un spaţiu unde aceştia pot vedea clar ce face. Evitaţi calculatorul pus în camera acestuia, dacă nu îi urmăriţi activitatea. Timpul petrecut online trebuie să fie limitat.
Mai mult, asiguraţi-vă că vă uitaţi mereu la istoricul de navigare al browser-ului, că îi ştiţi parolele de acces, dar şi că îi observaţi comportamentul de zi cu zi pentru a vedea anumite schimbări care ar avea legtură cu cyberbullying.

Recomandările redacției