Te vom învăţa care sunt indiciile care vorbesc de la sine dacă produsul ales de pe raftul magazinului este de calitate superioară sau este vorba despre o carne injectată cu antibiotic. Vezi care sunt principalele indicii, dar şi cum se tranşează corect un pui.
Carnea de pui ocupă un loc fruntaş în prefe­rinţele românilor în ceea ce priveşte tipurile de carne consumate cel mai des. Șapte din zece români pregătesc de câteva ori pe săptămână o astfel de carne pentru mesele principale.
Cei care cred că „veşnicia s-a născut la sat” şi care se aprovizionează cu produse de la ţărani sunt cei mai câştigaţi! Aceste cuvinte sunt la fel de reale şi când vine vorba de cumpărarea unui pui de calitate superioară. Cele din ograda bunicilor au cele mai bune condiţii pentru a se dezvolta, sunt hrănite cu mâncare naturală şi cresc fără antibiotice sau alte produse care să le grăbească dezvoltarea. Carnea lor este cea mai bună dintre toate.
Va trebui să citeşti cu atenţie eticheta produsului şi să vezi data când expiră. De asemenea, vezi şi dacă este notat faptul că a fost hrănit cu cereale sau măcar cu porumb. O carne de calitate va avea culoarea alb-gălbui.
Este bine să faci şi testul degetului. Asta înseamnă că trebuie să apeşi uşor cu degetul pe carnea din ambalaj, iar dacă revine imediat la forma iniţială, atunci este proaspătă.
Un alt indiciu important care îţi dezvăluie dacă puiul este proaspăt sau nu, este testul pielii. Studiază pielea puiului! Dacă observi că este opacă şi fără pete, atunci carnea este proaspătă.
Să ai grijă şi la miros. Un pui proaspăt nu trebuie să aibă mirosuri grele, ciudate. Dacă miroase urât, este clar că este un produs stricat şi nu poate fi consumat.
Nu îl cumpăra nici dacă ambalajul este rupt pentru că proprietăţile specifice cărnii de pui nu mai sunt sigure.
Tranşarea puiului poate ridica probleme unei persoane fără experienţă în bucătărie.
Înainte de a te apuca de treabă, asigură-te că foloseşti un cuţit bine ascuţit şi că pe masa de lucru ai toate lucrurile necesare, adică un tocător destul de mare, un castron suficient de spaţios în care să pui bucăţile tranşate şi prosoape de hârtie, în cazul în care ai nevoie să te ştergi pe mâini şi nu vrei să te duci până la chiuvetă.
Primele bucăţi pe care le vei tăia sunt pulpele. Pentru a executa această manevră, trebuie să pui puiul pe spate şi să tai pielea dintre pulpe şi piept, după care înaintezi adânc cu cuţitul până pulpa este aproape despărțită de restul păsării.
Presează cu mâna porţiunea respectivă de jos în sus (fix la încheietură), astfel încât să se rupă şi să se vadă osul care aproape că stă să se desprindă. În acel loc va trebui să tai cu cuţitul şi astfel vei îndepărta pulpa. Execută manevra şi în partea opusă, adică la celălalt copan.
În funcţie de ce vei găti, poţi păstra pulpele întregi sau pot fi tăiate şi ele de la jumătate (la înche­ietură), asta în cazul în care vrem să avem ciocănele şi pulpe superioare.
Tranşarea puiului continuă cu tăierea aripioa­relor. Se vor tăia pe rând. Manevra este simplă. Aripioara se întinde şi se caută încheietura apoi se taie uşor cu cuţitul, cât să fie separată de restul păsării. Repetă manevra şi la cealaltă aripioară, având grijă să întorci puiul pentru ca operaţiunea să fie executată uşor. Vârful aripioarelor, în cazul în care au aşa ceva, trebuie îndepărtat şi aruncat pentru că nu se foloseşte la gătit.
Urmează apoi pieptul. Pentru el există două variante. Fie este dezosat, fie este tăiat cu tot cu os. Pentru cea de-a doua variantă va trebui tăiat astfel încât să rămână doar spatele puiului.
Pentru a tăia pieptul, ai nevoie de o foarfecă specială de bucătărie. Vei tăia cu foarfeca de jur împrejurul pieptului. O să simţi că oasele sunt foarte moi şi nu va fi greu să faci asta. Manevra se va face, cum deja am menţionat, de jur împrejur, fix pe unde au fost tăiate, cu puţin timp înainte, aripioarele şi pulpele. În cazul în care nu ai o foarfecă de acest gen, poţi folosi şi un cuţit cu care vei proceda la fel
Aveţi grijă ca după tranşare, părţile obţinute să fie spălate bine sub jet de apă rece, după care să fie înlăturat excesul de apă de pe ele cu ajutorul    prosoapelor de hârtie.

Recomandările redacției