Cum să aplici o soluţie cuprică anti-îngheț pentru pomi, dar mai ales ce concentraţie trebuie să aibă şi până la ce temperaturi poate fi aplicată. Iată ce trebuie să ştii pentru a îngriji pomii fructiferi din livada ta.
Pentru cei ce nu ştiu, pomii fructiferi se protejează în caz de îngheţ cu o soluţie cuprică ce conţine carbon, azot, sulf solubil şi, bineînţeles, cupru metalic.
Trebuie să mai ştii faptul că această soluţie este biodegradabilă şi că nu va afecta în niciun fel dezvoltarea pomilor fructiferi.
Totodată, aceasta se poate folosi şi împreună cu zeama bordeleză de tip MIF, sulfatul de cupru de tip MIF, Sulfomat 80PU şi polisulfura de calciu tip MIF.
Acum că ştii mai multe despre soluţia cuprică anti-inghet, ar fi bine să ştii şi ce concentraţie trebuie să aibă şi până la ce tempe­raturi poate fi aplicată.
Când se stropesc pomii cu soluţie anti-îngheț? Află când ar trebui să aplici soluţia pentru pomii fructiferi, dar şi ce concentraţie trebuie să aibă. Iată ce trebuie să ştii!
Soluţia anti-îngheț te ajută să protejezi pomii fructiferi în „ferestrele iernii”, adică la sfârşitul iernii şi începutul primăverii. Ne referim la acele perioade când temperaturile cresc foarte mult, însă sunt urmate de zile cu temperaturi foarte scăzute.
Pomii fructiferi pot fi afectaţi de aceste temperaturi scăzute, iar asta înseamnă că producţia poate fi serios afectată în acel an. Drept urmare, mugurii trebuie protejaţi pentru a te asigura că recolta nu va fi afectată.
Soluţia cu o concentraţie de 5% poate fi aplicată până la temperatura de -5 grade Celsius. Dacă temperaturile scad şi mai mult, o să ai nevoie de o soluţie cu o concentraţie de 10% ce poate fi aplicată până la temperatura de -10 grade Celsius.
Mai trebuie să ştii că tratamentele se fac şi în funcţie de perioada de vegetaţie. Astfel, în perioada de repaus vegetativ soluţia poate avea o concentraţie de maximum 10%.
Dacă faci stropirile în perioada de des­chidere a mugurilor, până la apariţia frunzelor, concentraţia maximă ce se poate folosi este de 5%. După înflorit, concentraţia maximă a soluţiei poate fi de 2%.
După stropire, soluţia va rămâne activă timp de 7-15 zile, în funcţie de concentraţia folosită. Mai trebuie să ştii că cei mai sensibili pomi fructiferi sunt caisul, migdalul şi piersicul, aşa că mare atenţie la scăderile de temperaturi dacă şi tu ai astfel de pomi în livadă.

Recomandările redacției