Acarianul galicol la păr este un dăunător care nu se vede cu ochiul liber, dar care poate face ra­vagii în livezi. Învaţă cum să previi atacul, dar şi ce ai de făcut în momentul în care au apărut deja semne clare ale prezenţei lui la păr. Descoperă şi ce produse poţi folosi pentru combaterea lui.
Acest tip de acarian este extrem de mic, micros­copic chiar. Este motivul pentru care, în cazul unui atac, vei observa doar semnele care îţi indică faptul că perii suferă din cauza acestor dăunători. Acarianul galicol este microscopic şi nu poate fi observat cu ochiul liber, aşa cum se întâmplă în cazul altor dăunători.
Primul semn al unui atac îl vei observa pe frunzele de pe ramurile anuale. Dăunătorii se vor muta mereu pe noile creşteri. Pe ele, mai exact în zona dinspre codiţele foilor, apar excrescenţe verzui-albicioase. Vor căpăta în timp culoare gălbui spre roşiatică, iar după puţin timp încep să necrozeze.
Dăunătorul atacă toate organele părului pentru că se hrăneşte cu seva din celulele sale, adică din: frunze, boboci, flori şi fructe. În urma hrănirii, vei observa pe frunze băşici roz-roşiatice, galben-verzui ce devin violacee şi, ulterior, de un roșcat-maroniu închis. Pe timpul sezonului rece, dăună­torul va supravieţui în interiorul mugurilor. Când vine primăvara şi mugurii se desfac, acariernii galicoli încep
să-şi facă simţită prezenţa în livezi şi va continua acest lucru pe întreaga perioadă de vegetaţie, adică din luna aprilie până în luna septembrie.
În general, acarianul galicol va ataca ramurile tinere care se află în creştere. Se va răspândi rapid şi pe alţi pomi, fiind purtat de vânt.
În momentul când se fixează pe un alt păr nu se va observa nimic deosebit pentru că va rămâne în stare latentă pentru o perioadă importantă de timp. Odată cu creşterea densităţii lor, apar şi primele simptome vizibile.
Pe timpul iernii acest acarian supravie­ţuieşte în interiorul mugurilor. Astfel, este indicat că în perioada repausului vegetativ să fie stropit cu ulei horticol.
Iată câteva dintre cele mai bune substanţe pe care le-ai putea folosi pentru combatarea acestui dăunător. Unul dintre ele este şi Kanemite SC de la Summit Agro. Acesta este acaricid destinat combaterii păianjenului roşu comun şi păianjenului roşu din pomicultură, legume şi plante ornamentale.
La fel de bun este şi Floramite 240 SC. Acesta ţine sub control toate formele mobile ale acarienilor. Mai mult decât atât, are şi efect ovicid asupra acestora. Produsul are efect letal prin acţiunea de contact. De ajutor poate fi şi Vertimec de la Syngenyta. Acesta este un acaricid-insecticid cu rezultate bune în combatarea dăunătorilor pomilor fructiferi, cât şi din culturile de legume. De asemenea, combate şi păianjenul lat.
Poţi folosi şi Nissorun 10 WP. Acesta este un acaricid cu acţiune larvicidă, ovicidă, şi nimfocidă contra acarienilor pomilor fructiferi, legume, viţă de vie sau flori.
Stropiri la peri. Trebuie să ştii că poţi face stropiri de mai multe ori în perioada de vegetaţie. În perioada de repaus, stropirile nu trebuie oprite neapărat. Se va putea stropi cu ulei horticol.
Stropirile încep înainte ca perii să înflorească. Pentru a-i proteja de acest dăunător, vei folosi una dintre substanţele enumerate mai sus, utilizând produsul potrivit indicaţiilor de pe ambalaj. În caz cu totul excepţional, adică la nevoie, se va mai stropi suplimentar încă o dată, până la instalarea sezonului cald. După recoltare se mai poate face o nouă stropire cu sulf şi cupru.
Metode prevenire atac acarian galicol
Din capul locului trebuie să ştii că există soiuri de peri rezistente la acest dăunător şi soiuri mai puţin rezistente. Astfel, este indicat să alegi pentru curtea sau livada ta puieţi de acest fel, adică rezistenţi la dăunători.
Va trebui să ceri furnizorului informaţii despre puieţii de peri pe care doreşti să-i achizionezi şi să te convingi că faci alegerea corectă. La fel trebuie să procedezi şi dacă îi cumperi din pepiniere sau supermarket (din zonele destinate grădinăritului).
La primele semne de atac trebuie să tai crenguţele suferinde cu o foarfecă dezinfectată, iar resturile vegetale să le arzi. Aşa vei stopa răspândirea dăunătorului.
Sursa: cumsa.ro
Foto: agrointel.ro

Recomandările redacției