Află care sunt primele semne ale unui atac al fluturelui alb al verzei, în ce perioadă se desfăşoară acesta şi, mai ales, ce tratamente ar trebui să aplici pentru a te asigura că recolta ta nu va fi afectată.
Înainte de toate, ar trebui să ştii şi cum arată fluturele alb al verzei, însă cum arată şi larvele, adică acele omizi pe care le poţi observa pe frunzele de varză. Ei bine, fluturele are o lungime de aproximativ 20 mm, iar anvergura aripilor este undeva la 50-60 cm. Aripile acestui fluture sunt de culoare albă şi au un vârf de culoare neagră, în timp ce corpul are o culoare neagră.
În acelaşi timp, larvele pot atinge o lungime de aproximativ 50 mm, de culoare verde-cenușiu, iar pe corp se găsesc 3 dungi de culoare galbenă-portocalie. Totodată, pe corpul acestor omizi se pot observa şi nişte pete cu puncte negre.
De asemenea, acest fluture are în jur de 2-3 generaţii pe an şi iernează sub formă de pupă. În luna mai apar fluturii, iar apoi aceştia vor depune ouăle pe suprafaţa inferioară a frunzelor de varză.
Femelele pot depune în jur de 50-100 de ouă, iar incubaţia va dura în jur de 6-12 zile. Atunci când larvele apar, va începe şi atacul, iar acestea vor roade epiderma şi parenchimul frunzelor. Aşadar, mare atenţie la fluturele alb al verzei!
În luna iunie, vor apărea şi fluturii din cea de-a doua generaţie, iar în lunile septembrie-octombrie poate apărea chiar şi o a treia generaţie. Pupele celei de-a treia generaţie de fluturi sunt cele care vor hiberna pe toată perioada iernii.
Atacul acestui fluture alb al verzei se poate observa destul de repede, deoarece larvele sau omizile vor putea fi observate în culturile de vărzoase, adică la varză, conopidă, broccoli şi gulie.
Larvele vor ataca suprafaţa inferioară a frunzelor, iar apoi se vor hrăni cu miezul frunzelor. Drept urmare, frunzele care au fost atacate vor putrezi din cauza excrementelor care se vor acumula.
Cum să combaţi fluturele alb al verzei
Pentru că vorbim despre un dăunător extrem de periculos care se poate găsi în toate regiunile ţării, este bine să aplici tratamentele imediat ce vei observa primele semne. Dacă ai observat deja fluturii, ar fi bine să inspectezi suprafaţa inferioară a frunzelor, deoarece poţi observa deja primele ouă depuse. Bineînţeles, dacă ai observat primele larve, nu mai sta pe gânduri şi aplică primele tratamente. Pentru a combate fluturele alb al verzei vei putea folosi următoarele tratamente: BactoSpeine DF, Benevia, Decis Expert 100 EC, Karate Zeon, Karis 10 CS, Affirm, Coragen, Ampligo sau Poleci.
Mare atenţie! Este necesar să respecţi cantităţile recomandate de producător, deoarece aplicând mai mult, rişti să creşti rezistenţa acestui dăunător. Nu uita că larvele din cea de-a doua ge­neraţie vor produce cele mai mari pagube!

Recomandările redacției