Dacă ai probleme cu vecinii gălăgioși și pur și simplu nu te mai poți odihni, o să îți explicăm ce trebuie să faci pentru a pune punct scandalurilor din miez de noapte sau să oprești muzica ce de­ranjează tot cartierul.
În primul rând, trebuie să vedem pentru ce fapte vecinii ar putea primi o amendă pentru deranjarea liniștii publice. Iată ce spune Legea nr. 61/1991: Pot primi amendă, dacă încalcă următoarele:
– Săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, expresii jignitoare ori vulgare, dar și amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau a bunurilor acestora.
– Apelarea la mila publicului, în mod repetat, de către o persoană aptă de muncă.
– Aruncarea asupra persoanelor, construcțiilor sau mijloacelor de transport cu substanțe inflamante, iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, corozive sau care murdăresc.
– Alarmarea publicului și a organelor specializate să intervină în caz de pericol, fără motiv întemeiat.
– Organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbură liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediu urban.
– Alungarea din locuința comună a soțului sau soției, a copiilor, sau a oricărei persoane aflate în întreținere.
Trebuie să îți spunem că ar fi bine mai întâi să vorbești cu vecinii, să afli exact ce s-a întâmplat și să le explici că ai nevoie de odihnă. Însă, dacă vezi că nu ai cu cine discuta, abia atunci poți contacta autoritățile locale prin numărul de urgență 112, pentru a-i informa cu privire la problema pe care o ai. Informează autoritățile că ai încercat să rezolvi problema, însă nu ai reușit. Dacă vrei să rămâi anonim, în caz că îți e teamă de potențiale represalii, spune operatorului că nu dorești să fii contactat de ofițerii care sunt trimiși la fața locului.
Pentru a depune o plângere, te duci la cea mai apropiată secție de Poliție, adică cea de care aparține domiciliul tău. Odată ajuns acolo îi informezi pe oamenii legii care este scopul vizitei, iar aceștia o să te ajute în a completă plângerea pe care vrei să o faci vecinilor tăi gălăgioși.
Plângerea trebuie să conțină numele, prenumele, descrierea faptei care formează obiectul plângerii sau indicarea făptuitorului. Poți face plângerea personal sau prin mandatar. Aceasta mai poate fi făcută și oral, iar conținutul acesteia se consemnează într-un proces verbal de către cel care o primește.

Recomandările redacției