Cauzele înfundării chiuvetei şi a ţevilor de scurgere
Indiferent că vorbim despre chiuvetele de la baie sau bucătărie, ne-am înfruntat cel puţin o dată în viaţă cu problema înfundării acestora. Cauzele sunt cunoscute dar, cu toate acestea, mulţi dintre utilizatori preferă să nu ia măsuri de precauţie, menite să-i scape de acest gen de probleme.
Chiuvetele se înfundă, adesea, din cauza alimentelor sau a resturilor menajere aruncate în mod iresponsabil de utilizatori. La bucătărie se produce un amestec din resturile de mâncare, ulei şi detergenţi care se lipeşte pe ţevile de scurgere împiedicând apa să se scurgă cu un debit normal.
Soluţii de desfundat chiuvete
Deşi există în comerţ soluţii speciale sub formă de granule sau geluri, acestea sunt utilizate din ce în ce mai rar deoarece curăță doar depunerile minore, neputând dizolva corpurile solide. Cele mai multe gospodine utilizează soluţii preparate direct în casă pentru desfundat chiuvetă şi ţevile de scurgere. Ele­mente simple precum bicarbonatul de sodiu, oţetul, sarea sau zeamă de lămâie în combinaţie cu apă fiartă fac o treabă excelentă împotriva grăsimilor.
Soluţie de bicarbonat de sodiu, oţet şi apă fiartă
Poate una dintre cele mai utilizate soluţii preparate în casă este cea din bicarbonat de sodiu, oţet şi apă fiartă. Cum se procedează? Nimic mai simplu! Se toarnă preparatul în scurgere, unde are loc o mică reacţie chimică, uşor corozivă, care ajută la desfundarea chiuvetei, după care se clăteşte din abundenţă cu apă caldă. Se toarnă o lingură de bicarbonat pudră în gaura de scurgere peste care se adaugă mai apoi 2-4 linguri de oţet şi se lasă amestecul să acţioneze aproximativ 30-40 de minute. Apoi se toarnă doi litri de apă clocotită. Acum aveţi o chiuvetă desfundată care nu mai emite mirosuri neplăcute.
Soluţie cu sare, oţet şi apă fiartă
O altă soluţie la fel de simplă pentru situaţiile în care chiuveta este înfundată e fabricarea unei saramuri în casă. Pentru aceasta vom utiliza aproximativ 2 litri de apă clocotită, 5 linguri de sare şi 3 linguri de oţet. Soluţia fierbinte obţinută se va turna direct în scurgerea chiuvetei. Această soluţie este ideală pentru a îndepărta depunerile de grăsime şi elimi­narea tuturor mirosurilor neplăcute.
Soluţie cu bicarbonat de sodiu, zeamă de lămâie şi apă fiartă
Bicarbonatul de sodiu şi zeama de lămâie pot genera un alt amestec de succes care să vă ofere o mână de ajutor, potrivită pentru desfundarea
chiuvetelor, în orice gospodărie. Pentru a pune în aplicare această soluţie, vom turna un plic de bicarbonat de sodiu în scurgere, după care turnăm o jumătate de pahar de zeamă de lămâie. Această reacție chimică va desfunda chiuveta. Ca și în cazurile precedente, vom fierbe un litru de apă cu care vom spăla amestecul.
Vodka şi oţetul
Pentru cei curajoşi, prezentăm o altă metodă care, la prima vedere, poate părea exagerată. Aceasta implică vodka, o băutură alcoolică tare, care în combinaţie cu oţetul, va curăţa foarte eficient ţeava de scurgere, sterilizând-o împotriva bacteriilor.
Pompa pentru desfundat
Pompa de desfundat chiuveta este un element care nu trebuie să ne lipsească. Aceasta poate fi folosită cu încredere atunci când soluţiile de curăţat nu au reuşit să-şi facă treaba. Fie că vorbim de clasica ventuză sau de o pompă specială, acest produs este foarte util. Pompa, acţionată prin mişcări scurte dar foarte rapide, face ca dopul de murdărie care blochează chiuveta să se dezintegreze. Primul pas presupune umplerea chiuvetei cu apă până la un nivel de 3 – 4 centimetri după care vom pune pompa în acţiune. Datorită acţiunii mecanice, mi­zeriile şi resturile vor ieşi la suprafaţă. Pompele mai avansate sunt capabile să trimită un puternic jet de apă sub presiune desfundând orice conductă.
Şarpe de desfundat
Şarpele de desfundat este un cablu metalic fle­xibil, care are la capăt un fel de manivelă. Cu ajutorul acestuia, se intervine în chiuveta înfundată, dar şi în coloana de scurgere. Pentru un rezultat pe măsură, se va scoate racordul chiuvetei din ţeava de scurgere şi se va introduce şarpele pe ţeavă, prin mişcări rotative. Acesta va ajunge la dopul care obturează ţeava şi îl va agăţa, permiţându-ne să-l îndepărtăm.

Recomandările redacției