Fie că vorbim de cireşele de mai sau de cele pietroase sau poate galbene, cireşele fac deliciul oricărei gustări sănătoase. În lume există mii de soiuri de cireşi.
Dacă eşti producător, cu siguranţă te interesează cum să eviţi ca delicioasele fructe viu colorate să nu devină amare.
Una dintre cauze ar putea să fie soiul, mai precis să fie vorba despre originea pomului fructifer. Dacă acesta a fost obţinut din sâmburi sau nu a fost altoit, atunci pretenţiile ca să ai rod de fructe dulci trebuie să nu existe. Poţi observa dacă provine din sâmburi sau că nu a fost altoit observându-i fructele. Dacă sunt mici şi de culoare foarte aprinsă, atunci este clar că nu ai de-a face cu un soi bun. Rodul este amar-acrișor şi nu poate fi consumat nici măcar dacă este folosit în compoturi sau dulceţuri.
Situaţia se poate redresa uşor, folosind pomul ca portaltoi. Aşadar, primăvara următoare altoieşte o crenguţă dintr-un soi bun pe el şi în maxim doi ani te vei putea bucura de rod aşa cum îţi doreşti, dulce, cu parfum şi gust inconfundabil.
Dacă ai parte de fructe amare, te mai poţi confrunta şi cu o altă situaţie, adică să ai cireşi pitici soiul Besseyi. Fructele sale amare devin un deliciu culinar în compoturi sau gemuri.
Un astfel de soi se poate recunoaşte uşor. Arată mai degrabă ca un tufiş de înălţime destul de mică, adică de aproximativ 1.5 metri, are frunze înguste de culoare gri şi tulpina flexibilă de culoare roșie-maronie. Soiul este foarte rezistent şi deloc pretenţios, rezistând excelent pe perioadele cu temperaturi de îngheţ. Dacă nu este vorba de soi, o altă cauză pentru care ai cireşe amare sau acre ar putea fi polenizarea slabă.
În general, cireşii pot da rod pe baza fecundaţiei cu polen propriu. Pentru fructe dulci şi cărnoase este nevoie de prezenţa pomilor polenizatori din alte soiuri, cu perioade de înflorire similare. Dacă spaţiul nu permite plantarea de pomi polenizatori, trebuie să ştii că poţi îndeplini nevoia şi cu plantarea unui singur cireş de acest fel.
Amăreala cireşelor poate fi cauzată şi de ve­chimea soiului, chiar dacă vorbim de un pom auto­fertil. Problema se poate rezolva prin plantarea unui arbore polenizator. Vei observa că după acest moment, gustul va deveni mult mai bun şi producţia mult mai mare.
Cum să îmbunătăţeşti polenizarea cireşilor
Un prim-pas în acest sens ar fi să atragi insectele care, în mod natural, se ocupă cu pole­nizarea, cum ar putea fi albinele. Acestea pot fi atrase în curtea sau livada ta cu miere sau zahăr.
Tot ce ai de făcut este să stropeşti pomii cu soluţie formată din apă cu zahăr sau apă cu miere şi vei observa imediat cum harnicele, dar mereu pofticioasele albine, îşi vor face apariţia pe pomii tăi.
Se poate întâmpla ca cireşele să fie amare chiar dacă vorbim de un soi bun care are toate condiţiile pentru a da rod gustos, dar mai puţin apă suficientă. Dacă nu există apă suficientă în perioadele cu căldură şi secetă, cireşele vor fi amare.
Dacă în perioada de fructificare pomii suferă din cauza lipsei de apă, cireşele vor rămâne mici şi gustul va fi amar. Trebuie avut grijă, în acelaşi timp, să nu se exagereze cu irigatul. Şi udatul în exces face rău şi pielea cireşelor va crăpa.
Se udă când stratul superior de pământ este uscat în mod vizibil. Sunt recomadate patru udări pe sezon care sunt distribuite în felul următor:

  • prima udare, imediat după înflorire
  • a doua udare, în perioada de vegetaţie, sfârşit de luna iunie
  • a treia udare – în perioada de dezvoltare a fructelor, luna iulie
  • a patra udare, în luna septembrie când cireşii se pregătesc de iernat.
    Udarea se face şi în funcţie de vârsta cireşilor. Cei tineri au nevoie de 2-3 găleţi de apă. Pentru cei adulţi este nevoie de 5-6 găleţi cu apă (găleată de 10 litri).
    Din al doilea an de viaţă va trebui să ajuţi pomii cu fertilizanţi. Pentru cele mai bune rezultate, este necesar se aplici îngrăşăminte la rădăcină, cât şi pe frunze. Este recomandat să foloseşti produse care conţin azot.
    Sursa: cumsa.ro

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției