Cum să faci pritocitul vinului, dar mai ales în ce perioadă este nevoie să te ocupi de acest lucru pentru a te asigura că vinul nu se va strica. De câte ori trebuie să faci această operaţiune şi în ce constă.
Înainte de toate, ar trebui să lămurim ce înseamnă pritocitul vinului şi în ce constă această operaţiune. Ei bine, pritocul este o lucrare ce constă în separarea vinului limpede de drojdia care se depune pe fundul vasului. Mustul are nevoie în jur de 2-3 săptămâni pentru a fermenta, însă temperaturile la care este ţinut influenţează acest proces.
În acelaşi timp, operaţiunea va ajuta la limpezirea şi maturizarea vinului. Mare atenţie! Dacă nu o să faci acest lucru la timp, vinul tău va căpăta un gust neplăcut, în special de drojdie. Aşadar, ocupă-te la timp şi ia în vedere aceste lucruri.
Pentru efectuarea pritocului sunt necesare: furtunuri, sorburi, pompe, vase de aerisire (ligheane din material plastic) găleți, pâlnii. Toate aceste ustensile trebuie bine spălate în prealabil!
Când nu se dispune de sorb, acesta poate fi înlocuit cu o tijă de lemn suficient de subțire pentru a putea pătrunde împreună cu furtunul și care să fie cu 10-12 cm mai înaltă decât vasul. Furtunul se prinde de tija de lemn în 2-3 puncte; aveți grijă ca acesta să fie prins cu câțiva centimetri mai sus de nivelul depunerilor, astfel încât să nu trageți depozitul de drojdii. Distanța exactă de la capătul tijei până la capătul furtunului se poate stabili înainte de a lega furtunul, introducând tija în vin până la fundul vasului pentru a observa urma lăsată de depozit pe tijă. Capătul furtunului care se leagă de tijă se secționează oblic (la 45°) pentru a face operațiunea cât mai corect
Pritocitul vinului se mai poate face folosind un furtun de cauciuc. Poţi face pritocitul deschis, atunci când vinul este lăsat să intre în contact cu aerul său iar pritocitul închis, atunci când vinul va trece printr-un furtun direct într-un alt vas.
În primul an, se vor face 3 pritocuri pentru vin. Pritocul I se face de obicei în luna noiembrie-decembrie, dar dacă strugurii nu au fost chiar sănătoşi va fi necesar să faci această operaţiune mai devreme, după ce a încetat fermentaţia zgomotoasă.
Cel de-al II-lea pritoc se face în luna februarie-martie şi poate fi însoţit de unele tratamente pentru limpezire ori stabilizare. Pentru stabilizare se va face un tratament cu bentonită sau se va adăuga dioxid de sulf. Tocmai de aceea, pritocitul vinului este foarte important.
Pritocitul al III-lea se va face în luna august-septembrie, iar după aceste 3 operaţiuni vinul se poate considera deja vechi. Totuşi, în anii următori (II şi III), pritocirea vinului se va face de 1-2 ori pe an, în lunile noiembrie-decembrie sau fe­bruarie-martie.
Trebuie să ştii că vinurile de 1-2 ani îşi vor continua învechirea şi înnobilarea doar dacă se vor trage în sticle. Pentru acest lucru, vei avea nevoie de sticle de sticlă şi dopuri de plută ori plastic. Sticlele se clătesc într-o apă călduţă de 40 grade Celsius şi se sterilizează într-o soluţie de dioxid de sulf cu o concentraţie de 2%.
După ce ai sterilizat sticlele, se trage vinul însă nu uita să laşi un spaţiu de siguranţă, de aproximativ 2 cm. După umplere, sticlele se astupă cu dopurile de plută sau plastic.

Recomandările redacției