Ce ulei poţi folosi pentru a face acest lucru?
Aceasta este o întrebare extrem de bună şi trebuie să iei în considerare acest lucru în funcţie de scopul pe care îl ai. Dacă vrei să utilizezi uleiul de lavandă pentru a găti, pentru a face o marinată sau pentru preparate la cuptor, atunci asigură-te că alegi un ulei comestibil. Pe de altă parte, dacă ţi-ai propus să utilizezi uleiul pentru piele, atunci trebuie să cauţi un ulei compatibil cu tipul de piele pe care îl ai, mai ales dacă vrei să îl foloseşti pentru față.
Cum să foloseşti lavanda, ce beneficii are
Bineînţeles, o să îţi explicăm şi ce tipuri de ulei poţi folosi, pentru a îţi face o idee. De exemplu, uleiul de sâmburi de struguri e o alegere foarte bună, deoarece este antibacterian şi se absoarbe uşor. Mai mult, poate fi o alegere bună pentru tenul gras.
Uleiul de migdale are proprietăţi hidra­tante şi este recomandat pentru pielea uscată sau cea sensibilă. De asemenea, acesta reduce excesul de sebum, inflamaţiile, dar şi cicatricile ori eczemele sau acneea.
Uleiul de jojoba nu este foarte gras, se absoarbe uşor în piele, deoarece are o structură chi­mică similară cu cea a uleiurilor naturale din piele.
Uleiul din seminţe de măceşe conţine acizi graşi esenţiali, vitamina E şi vitamina A. Acesta te va ajuta să vindeci mai repede cicatricile sau să scapi de decolorări ale pielii. Aşadar, îl poţi folosi pentru a face ulei de lavandă.
Uleiul de avocado este dens şi foarte gras, însă este o soluţie pentru a hidrata foarte bine pielea. Totodată, acest ulei reduce cicatricile, inflamaţiile pielii şi petele apărute pe piele din cauza bătrâneţii.
Uleiul de nucă de cocos este recunoscut în întreaga lume pentru beneficiile pe care le are. Acesta hidratează foarte bine pielea şi are proprietăţi antibacteriene şi antiinflamatorii.
Şi uleiul de argan poate fi folosit pentru a produce uleiul de lavandă. Cu siguranţă ai auzit despre acesta şi despre faptul că poţi trata arsurile solare, să obţii o piele mai fină şi să reduci vergeturile.
Nu puteam să nu aducem vorba despre uleiul de măsline, care este extrem de hidratant pentru pielea uscată. În acelaşi timp, este un pic mai gras decât uleiurile pe care le-am enumerat mai sus. Acest tip de ulei conţine şi antioxidanţi, ce au un efect antiîmbătrânire.
Uleiul de floarea soarelui conţine o cantitate mare de vitamina E, recunoscută ca un puternic antioxidant care lupta împotriva radicalilor liberi şi repară pielea.
Cum să faci ulei de lavandă
Acum că ştii ce fel de ulei ai putea să foloseşti, este cazul să ştii şi cum să prepari acest ulei de lavandă chiar la tine acasă. Pentru a îl prepara, poţi să foloseşti orice tip de lavandă.
Totuşi, este bine să ştii că pentru a prepara uleiul, lavanda trebuie să fie uscată. În cazul în care florile nu s-au uscat complet, este posibil ca umidi­tatea din acestea să ducă la apariţia mucegaiului.
În acelaşi timp, este nevoie să culegi lavanda atunci când este înflorită. Nu uita că lavanda se culege dimineaţa, după ce toată umiditatea s-a evaporat. Florile trebuie uscate într-o încăpere lipsită de lumina soarelui, însă care oferă ventilaţie pentru ca acestea să nu mucegăiască.
Modul de preparare al uleiului este destul de uşor, pur şi simplu trebuie să pui florile de lavandă într-un borcan sau într-un recipient de sticlă şi să le laşi acolo timp de câteva săptămâni (cel puţin 4-5).
După ce a trecut această perioadă și florile de lavandă sunt uscate foarte bine, acestea se vor amesteca împreună cu uleiul pe care îl vei folosi, însă acest proces este de durată. Aşadar, răbdarea este cheia în toată această operaţiune!

Recomandările redacției