Dacă vrei să faci economie, trebuie să te asiguri că folosești o centrală termică economică, așa că te sfătuim să alegi una din clasa superioară de consum. Astfel, știi din start că factura la gaze nu va fi atât de mare.
După aceea, vorbim despre o setare corectă a temperaturii apei calde. Aceasta ar trebui să aibă valoarea de 50 de grade Celsius, pentru că dacă este fierbinte, cu siguranță vei folosi și apă rece. Asta înseamnă că vei încălzi apa degeaba, doar pentru a o răci.
Și dacă tot vorbim de apă caldă, te sfătuim să nu o lași să curgă în neștire. Fie că ți-a sunat telefonul, fie că a intervenit ceva, ar fi bine să oprești apa caldă de fiecare dată. În acest fel, centrala nu va mai consuma gaze pentru a încălzi apa și vei resimți economia în buzunar.
Detectorul de gaze este folositor, pentru că vei fi informat imediat dacă există eventuale probleme la centrala termică. Poate că sunt scurgeri minore, însă nu uita că pe lângă asta îți poate salva viața.
Centrala termică trebuie menținută în perfectă stare de funcționare. Tocmai de aceea este necesar să faci reviziile la timp, în fiecare an. Nu uita nici de verificarea instalației de încălzire sau de schimbarea filtrelor anticalcar.
Va fi necesară și citirea indexului contorului de gaze în fiecare lună, pentru a evita posibilele facturi umflate. Nu uita că vorbim despre consumul real, așa că nu vei vrea să primești o factură cu consumul estimat, atât cât crede furnizorul de gaze că folosești.
Termostatul centralei termice trebuie programat astfel încât temperatura de la interior să nu depășească valoarea de 24 de grade Celsius. În acest fel, poți face economii de până la 15%.
Consumul de gaze este redus de fiecare dată când reducem și temperatura de la interior. Orice temperatură care depășește valoarea de 19 de grade Celsius înseamnă o creștere a consumului de gaze.
Ar trebui să fim atenți și la calorifere, așa că evită acoperirea acestora cu perdele sau draperii ori cu alte piese de mobilier. Vei limita distribuția uniformă de căldură, iar aerul încălzit va circula necorespunzător. Acest lucru poate genera pierderi de căldură de până la 15%.
De asemenea, temperatura apei din calorifere trebuie să fie de 70 de grade Celsius la centralele termice convenționale, în timp ce la centralele termice în condensație aceasta trebuie să fie cuprinsă între 55 și 60 de grade Celsius.
Sursa: cumsa.ro

Recomandările redacției