Cu toate că la noi în ţară sunt relativ noi, ar trebui să ştii că acestea sunt foarte eficiente şi pot fi folosite cu succes pentru pomii din grădina ta. Iată ce trebuie să ştii despre aceste produse!
Deși nu mulţi dintre noi iau în considerare acest lucru, trebuie să ştii că pomii fructiferi au nevoie de îngrăşământ, mai ales după perioada de fructificare. Tocmai de aceea, este bine de știut că pomii au nevoie de fertilizare, exact ca orice altă plantă. Mulţi o să spună că pomii fructiferi care cresc în sălbăticie nu primesc îngrăşământ, însă ignoră faptul că aceştia primesc, în mod constant, îngrăşământ şi că acesta provine din procesul de reciclare al naturii. Aici aducem în discuţie compostul care provine din frunzele putrezite.
De asemenea, pomii fructiferi care cresc în spaţii neamenajate sunt mai bine adaptaţi decât cei cultivaţi în livezi amenajate. Tocmai de aceea, pomii din livezi nu primesc chiar toţi nutrienţii
esenţiali, aşa că va fi nevoie să iei măsuri.
În continuare aducem în discuţie acele ţepuşe fertilizante pentru pomii fructiferi, extrem de folositoare pentru a îi menţine sănătoşi. Bineînţeles, poţi să adaugi mulci pe solul din livada sau poţi adăuga compost, însă folosirea granulelor ferti­lizante este întotdeauna benefică.
Dacă nu ai auzit despre aceste ţepuşe ferti­lizante pentru pomii fructiferi, cu siguranţă te vei întreba cât de bune sunt. Ei bine, experţii spun că sunt extrem de folositoare, mai ales dacă sunt folosite de două ori pe an, o dată primăvară şi pe urmă atunci când vine toamna.
Ţepuşele se montează foarte uşor, iar avantajul este că poţi găsi produse special făcute pentru anumite specii de pomi fructiferi. Cu toate că unele guri rele spun că îngrăşământul nu va ajunge la toate rădăcinile pomului, venim cu o sugestie de a aplica 1-2 ţepuşe la un pom fructifer.
Desigur, va trebui să consultaţi eticheta produsului, pentru că recomandările diferă de la producător la producător. Marele avantaj este că îngrăşământul este cu eliberare treptată, aşa că ţepuşele îşi vor face treaba până când vine următorul sezon.
Trebuie să ştii că pe lângă azot, pomii fructiferi mai au nevoie şi de macroelemente sau microelemente. Aşadar, dacă alegi să foloseşti alte metode, ar fi bine să ştii şi cum să calculezi cantitatea de îngrăşământ pe care o aplici la un pom fructifer.
De exemplu, dacă un pom are o vârstă de 5 ani, o să ai nevoie de 5 x 45 grame de azot, adică un total de 225 grame. Dacă nu ştii ce vârstă are pomul din grădină, poţi calcula cantitatea de îngrăşământ măsurând diametrul trunchiului. Dacă pomul are un diametru de 5 inch (12 cm), atunci acesta are o vârstă de 5 ani. Apoi, înmulţeşti 45 grame de azot cu numărul de ani şi obţii cantitatea de îngrăşământ. După cum spuneam, azotul nu este de ajuns, aşa că îţi recomandăm să foloseşti un fertilizator granulat de tipul NPK, adică unul care conţine azot, fosfor şi potasiu. Nu uita să citeşti cu atenţie eticheta produsului!

Recomandările redacției