Bananele sunt printre fructele noastre preferate. Bogate în vitamine şi minerale, sunt perfecte la orice vârstă, ajută la energizarea organismului şi pot fi bune prietene ale celor care fac sport, dar şi a celor care vor să slăbească, în aceeaşi măsură.
În plus, sunt recomante atât în dieta copiilor, încă de la diversificarea alimentară, cât şi în regimurile persoanelor în vârstă, indiferent de afecţiunile lor medicale, deşi pe alocuri se poate recomanda moderaţia.
Din păcate, dincolo de beneficiile pe care le oferă aceste fructe, ca de altfel perele, piersicile şi merele sunt destul de sensibile şi îşi pierd din prospeţime destul de repede. Bananele, în special, devin maro, apoi coaja devine neagră şi, deşi se recomandă în continuare consumul lor, mulţi dintre noi nu fac asta, renunţă la ele şi le aruncă.
Schimbarea culorii cojii este un proces absolut normal, care ţine de coacerea fructului. Miezul devine şi el mai moale, dar şi mai dulce şi mai aromat. Dacă vrei să încetineşti un pic acest proces de coacere şi să păstrezi bananele proaspete până la două săptămâni, poţi face asta cu câteva trucuri destul de simple.
Primul lucru pe care îl poţi face este să le scoţi din punga în care le-ai cumpărat. Este important să ştii că bananelor nu le plac nici căldura excesivă şi nici frigul, preferând o temperatură cuprinsă între 12 şi 22 de grade Celsius.
Dacă vrei să împiedici coacerea lor rapidă şi schimbarea culorii cojii din galbenă în maro, atunci alege în magazin nişte banane mai verzi. Este evident că acestea se vor coace mai greu decât cele galbene şi în acest fel le vei păstra galbene şi proaspete mai multă vreme.
Poţi încetini coacerea bananelor şi a fructelor, în general, prin plasarea lor în frigider. La fel, se recomandă menţinerea lor într-un spaţiu întunecat. Dacă ai o cămară, aceasta ar putea fi o soluţie foarte bună, mai ales în sezonul rece când temperatura e mai scăzută şi în interior este destul de întunecat. Dacă locuieşti la casă şi ai un beci, atunci eşti printre norocoşii care se pot bucura de banane cu coajă galbenă pentru mai mult timp şi care fac şi economie la energie pentru că nu utilizează pentru răcire frigiderul.
Un alt truc care te ajută să păstrezi bananele cu coaja galbenă, adică proaspete, pentru mai mult timp, este să le agăţi. Da, bananele încep să se strice încă de când sunt culese pentru că în interiorul lor au loc nişte reacţii chimice absolut fireşti, naturale. Dacă agăţi fructele, atunci procesul nu se va opri, evident, dar se va produce mai lent, mai încet, iar tu te vei bucura de banane galbene un timp mai îndelungat.
Bananele se menţin galbene mai mult timp dacă le împachetezi codiţele în folie de aluminiu. Şi aceasta are menirea de a încetini reacţiile chimice despre care scriam mai sus. Totodată, poţi împacheta bananele în şerveţele de hârtie. În acest fel, oxigenul nu va mai ajunge la ele la fel de uşor şi asta va încetini coacerea lor şi înnegrirea cojii.
Pentru următorul truc ai nevoie de ceară și de o cantitate mai mare de banane, eventual cumpărate la reduceri de preţ. Trebuie să topeşti ceară de albine şi să îmbraci codiţele bananelor în acest ingredient prin simpla lor scufundare în vasul cu ceară. Lasă-le să se usuce şi apoi agaţă-le undeva, pune-le la frigider sau împachetează-le în şerveţele de bucătărie. Orice vei alege să faci, bananele tratate astfel pot rezista galbene chiar şi mai mult de două săptămâni, în funcţie de cât de coapte au fost la momentul în care au fost achiziţionate.
Evită să laşi bananele lângă alte fructe, indiferent cât de coapte sunt acestea din urmă. Două fructe care se ating au şanse să se strice mai uşor decât fructele care sunt depozitate separat.

Recomandările redacției