Foliile auto s-au dovedit a fi la mare căutare în ultimii ani, tot mai mulţi şoferi declarându-se încântaţi de utilitatea acestora. Până să iei însă decizia de a-ţi pune folii auto de protecţie pe maşina pe care o conduci, ar trebui să ştii însă că există şi nişte legi în acest sens.
Mai exact, vorbim despre nişte norme pe care aceste folii trebuie să le îndeplinească astfel încât să nu fie încălcat Codul Rutier. Este bine însă să ştii de la bun început ce nu trebuie să faci atunci când îţi vei pune folii auto de protecţie pe maşină! Nu de alta, dar cu siguranţă nu vrei să primeşti o amendă!
Subiectul acestor folii auto de protecţie este unul destul de controversat în rândul şoferilor. În timp ce unii şoferi sunt de părere că aceste folii sunt extrem de utile, alţii susţin că sunt complet nefolositoare.
Acum, adevărul poate fi undeva la mijloc, fiecare şofer ştiind ce este cel mai bine pentru el. Ce este cert însă este că în ultimii ani am văzut tot mai des maşini echipate cu asemenea folii pentru geamuri. Aşadar, este un subiect de interes pentru mulţi şoferi din ţara noastră! Dacă tot am adus în discuţie însă utilitatea foliilor auto pentru geamuri, haideţi să vedem pentru început care ar fi avantajele lor. În primul rând, cei mai mulţi şoferi susţin că aceste folii auto pentru geamuri se fac cu adevărat utile în timpul anotimpului cald, atunci când temperaturile de afară urcă cu mult peste limitele normale.
Motivul este unul cât se poate de simplu, unul dintre rolurile principale ale acestor folii fiind acela de a asigura o protecţie împotriva razelor soarelui.
În aceste condiţii, temperatura din interiorul maşinii se păstrează la un nivel confortabil pentru un timp ceva mai îndelungat. Mai mult decât atât însă, mulţi şoferi au ajuns la concluzia că foliile auto de protecţie pot reduce şi consumul de carburant al maşinilor, acesta fiind cu adevărat un avantaj pentru mulţi conducători auto.
Trecând peste aceste avantaje pe care le oferă foliile auto de protecţie, haideţi să aflăm care sunt lucrurile la care trebuie să fii atent atunci când iei decizia de a le utiliza şi tu. Atenţia trebuie să fie mare pentru că există oricând riscul să te păcăleşti şi să foloseşti nişte folii neomologate.
Nu numai că acestea nu îşi vor dovedi utilitatea, dar îţi vor aduce şi nişte amenzi pe care mai mult ca sigur că nu ţi le doreşti. În plus, vei avea probleme şi atunci când vei efectua revizia tehnică periodică, ocazie cu care va fi verificată şi starea foliilor auto de protecţie. În primul şi primul rând, dacă ai luat această decizie, îţi spunem că este important să apelezi la un service auto autorizat care să îţi monteze foliile auto de protecţie. Dacă vei face acest lucru, vei primi în mod obligatoriu un certificat de conformitate. Re­gistrul Auto Român ne pune la dispoziţie o listă întreagă de service-uri autorizate la care poţi apela, toate acestea putând fi găsite foarte uşor pe site-ul rarom.ro.
Certificatul de conformitate despre care amin­team în rândurile anterioare trebuie să cuprindă mai multe date esenţiale, printre care tipul foliei utilizate, vehiculul, atelierul unde au fost montate şi certificatul de garanţie. Foliile auto de protecţie pot fi montate pe toate geamurile, singura excepţie fiind reprezentată de parbriz. Foliile montate pe geamurile laterale din faţă şi pe luneta trebuie să asigure o vizibilitate de cel puţin 70%.
De asemenea, este important ca foliile montate să fie omologate RAR. Costul de montare a unor folii auto poate varia destul de mult, însă poţi lua în calcul o cheltuială de cel puţin 300 sau 400 de lei. În cazul în care nu sunt omologate, vei risca o amendă destul de considerabilă! Mai exact, vorbim despre o amendă care poate ajunge până la nu mai puţin de 2900 de lei. Mai mult decât atât, vei rămâne şi fără talon!

Recomandările redacției