În acest articol vom discuta despre unele dintre cele mai comune atacuri cibernetice și escrocherii pe care le vedem și vă vom oferi câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă proteja.
Phishing – Unul dintre cele mai comune atacuri pe care le vedem sunt ceea ce numim atacuri de „phishing” (pronunțate ca pescuit). Acest lucru se întâmplă atunci când o persoană pe care o știți sau o organizație în care aveți încredere vă încurajează să aveți încredere deplină și încearcă să vă facă să le oferiți informații personale sau să deschideți un site web sau un fișier rău intenționat. Conceptual: O persoană cu o undiță de pescuit trăgând date dintr-un smartphone sau alt dispozitiv folosit.
Majoritatea încercărilor de phishing sosesc prin e-mail, dar pot, de asemenea, să sosească prin mesaje TEXT, mesaje directe din rețelele de socializare sau chiar apeluri telefonice (pe care le numim „Vishing”).
Un expeditor de încredere – Mesajul sau apelul va părea că provine de la o persoană sau de la o organizație în care aveți încredere. Poate fi banca dvs., guvernul, un serviciu precum Netflix sau Spotify, o firmă din domeniul tehnologiei, cum ar fi Microsoft, Amazon sau Apple, sau alt serviciu pe care îl recunoașteți. Escrocii cu adevărat îndrăzneți pot încerca să vă substituie identitatea șefului sau unui membru al familiei.
O solicitare urgentă – Mesajele sunt, de obicei, urgente. Ceva va fi anulat, va trebui să plătiți oarecum, altfel va trebui să ratați o ofertă specială și trebuie să luați măsuri ACUM. Urgent este să vă facă să luați în serios mesajul și, de asemenea, să acționați asupra mesajului fără a vă gândi prea mult la acesta.
Un link sau o atașare – Mesajul va include un lucru pe care trebuie să faceți clic: un link la un site web sau un fișier atașat de obicei. Site-ul web va fi cel mai probabil o versiune falsă a unui site web legitim, conceput să vă păcălească să introduceți numele de utilizator și parola sau alte informații personale, astfel încât să vă poată fura informațiile pentru a le utiliza mai târziu. Orice fișier atașat este aproape sigur malware.
Ce puteți face în legătură cu phishingul? Acordați o atenție deosebită adresei de e-mail a expeditorului. Dacă mesajul pretinde că este de la banca dvs., dar adresa expeditorului nu este numele de domeniu al băncii dvs., atunci acesta este primul semnal de alarmă. Nu deschideți niciodată linkuri sau atașări pe care nu le așteptați; chiar dacă par să pro­vină de la o persoană în care aveți încredere
Malware – Malware este un software rău intenționat și este numit uneori „virus”. Acesta poate fi proiectat pentru a face multe lucruri diferite, cum ar fi furtul de date personale, furtul de identitate, utilizarea dispozitivului pentru a ataca silențios alte dispozitive, utilizarea resurselor computerului pentru a mina criptomonede sau orice alte activități rău intenționate.
Puteți fi infectat cu malware deschizând un fișier sau instalând o aplicație care pare să fie utilă, dar este de fapt rău intenționată. Acest tip de atac se mai spune „Cal troian”. O versiune a acestei metode pe care o folosesc atacurile este deghizarea malware-ului ca actualizare a browserului sau a sistemului de operare. Dacă observați neobișnuit că browserul dvs. trebuie să fie actualizat, închideți mesajul suspect de actualizare și accesați meniul de setări pentru browser. Căutați o pagină de > „Despre”; în toate browserele majore care accesează acea pa­gină vor determina browserul să verifice actualizări legitime.
Un tip de malware obișnuit astăzi este „Ransomware”. Acesta este un anumit tip de malware care vă criptează fișierele, apoi vă solicită să plătiți atacurile pentru a debloca fișierele, astfel încât să le puteți accesa. De asemenea, ransomware-ul încearcă să vă fure datele, astfel încât atacurile să amenințe că vă vor lansa fișierele public dacă nu le plătiți pentru „ransom” (n.r. răscumpărarea).
Dacă vă infectați cu ransomware, autoritățile vă recomandă să nu plătiți ransom-ul. Nu există nicio garanție că, chiar dacă plătiți ransom-ul, veți obține datele înapoi și plătiți ransom-ul, vă puteți face o țintă pentru atacuri ransomware suplimentare în
viitor.
Instalarea unui antivirus original cu licență pe
PC-ul sau dispozitivul pe care îl folosiți v-ar putea scăpa de multe dintre aceste atacuri cibernetice.

Recomandările redacției