Sfaturi practice – Cum să procedezi dacă ai alimentat o mașină cu benzină în loc de motorină, sau invers

0
331

Graba şi neatenţia îşi spun de multe ori cuvântul, iar atunci când alimentăm maşina cu combustibil, se poate întâmpla să punem benzină în loc de motorină la o maşină diesel sau motorină în loc de benzină. Iată cum să procedezi dacă şi tu ai făcut această greşeală şi ai alimentat cu combustibilul greşit automobilul tău.
Ce faci în cazul în care ai alimentat cu
benzină o maşină pe motorină
În primul rând, trebuie să vorbim despre cantitatea de combustibil. Dacă ai pus doar 2-3 litri de benzină până când ai realizat că nu pui carburantul corect, atunci trebuie doar să te opreşti şi să completezi restul cu motorină. Nu vei avea probleme pentru că acea cantitate de benzină este mult prea mică.
Dacă te afli în situaţia în care ai făcut plinul cu benzină la o maşină diesel, atunci nu trebuie să mai porneşti automobilul sub nicio formă! Cheamă o platformă şi transportă automobilul tău la cel mai apropiat service auto sau la mecanicul tău, pentru că trebuie să scapi de tot acel combustibil pe care ai plătit bani buni.
Mecanicii o să îţi demonteze rezervorul maşinii pentru a scoate benzina şi pentru a-l curăţa, dar vor trebui să arunce o privire şi la motor, pentru a se asigura că totul este ok.
În cazul în care ai apucat să pleci cu maşina şi benzina a intrat în motorul diesel, atunci trebuie să schimbi şi filtrul de motorină. Nu continua să circuli cu maşina pentru că motorina nu are aceeaşi cifră octanică pe care o are benzina şi
s-ar putea să faci o pagubă atât de mare încât o să fie nevoie să cumperi alt motor.
Ce faci în cazul în care ai alimentat cu
motorină o maşină pe benzină
Dacă ai o maşină pe benzină şi ai alimentat-o cu motorină, problemele nu sunt chiar atât de grave. Desigur, injectoarele se vor înfunda, motorina arsă se va depune în motor, dar pagubele nu sunt atât de mari. În cazul în care ţi-ai dat seama de greşeală atunci când erai la pompă şi ai alimentat cu o cantitate mică de motorină, alimentează maşina cu benzină care are o cifră octanică mai mare, pentru că astfel vei dilua motorina din re­zervor.
Atunci când ai apucat să faci plinul, îndreap-tă-te către un service auto pentru a curăţa injectoarele, pompa de benzină şi restul instalaţiei mai ales dacă ai și circulat doar câțiva kilometri.
Vestea bună este că la maşinile mai noi, nu vei mai putea face această greşeală de a încurca benzina cu motorina şi invers. Pentru cei ce nu ştiu, pompa de alimentare este mai mică sau mai mare, tocmai pentru a nu te lăsa să alimentezi cu combustibilul greşit. Dacă ai o maşină mai veche, trebuie doar să fii atent!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.