Trăim într-o lume din ce în ce mai nesigură, iar riscul de iradiere creşte pe zi ce trece, în ciuda asi­gurărilor că suntem în siguranţă.
Simptomele iradierii
Radiaţia este o energie emisă de o sursă şi transmisă prin spaţiu sub formă de unde sau de particule. Boala de iradiere este afecţiunea care apare când corpul uman este expus la o doză mare de radiaţii într-o perioadă scurtă, adică în momentul în care vorbim despre o expunere acută. Este important să ştii că gravitatea simptomelor este dată de cantitatea de radiaţii absorbită sistemic, adică la nivelul întregului organism.
Această boală este cunoscută şi sub denumirea de otrăvire cu radiaţii şi nu se referă la expunerea la radiaţii de tipul celei din investigațiile medicale, cum sunt radiografiile, computerul tomograf sau altele.
Boala de iradiere este o afecţiune foarte gravă şi, de cele mai multe ori fatală. Vorbim de expuneri severe la radiaţii în cazul detonării bombelor ato­mice de la Hiroshima şi Nagasaki, dar şi în accidentul nuclear de la Cernobîl, din Ucraina, din 1986.
Trebuie să mai ştii că primele simptome ale iradierii sunt greaţa şi vărsăturile şi că timpul care a trecut de la expunerea la radiaţii şi apariţia simptomelor este un indicator al severităţii expunerii, al dozei de radiaţii pe care a absorbit-o organismul.
Este esenţial să știm că simptomele severe şi care apar rapid sunt un indicator al expunerii crescute la radiaţii, şi că după apariţia primelor simptome, poate urma o perioadă în care acestea se remit şi nu apar altele noi, pentru că, mai apoi, să se instaleze un tablou clinic ceva mai sever.
Aşadar, primele simptome care apar sunt greaţa şi vărsăturile. Când apar la 10 minute de la expunere, înseamnă că aceasta a fost foarte se­veră, dacă apar la o oră, afectarea este severă, la două ore, atunci expunerea este una moderată şi dacă apar la 6 ore de la expunere, aceasta a fost destul de mică.
Diareea este un alt simptom care poate debuta în prima oră de la expunere, indicând un grad mare de absorbire a radiaţiilor, dar şi la 8 ore, indicând o expunere moderată.
Durerea de cap poate debuta în primele două ore, indicând o expunere foarte severă, în primele patru ore, şi la 24 de ore, în cazul unei expuneri moderate.
În fine, febra poate să apară în prima oră de la expunere, indicând o expunere foarte severă sau la trei ore şi chiar mai mult, în cazul unei expuneri moderate.
Cum să procedezi în cazul unei expuneri la radiaţii
Dacă crezi că ai fost expus radiațiilor cel mai important pas este ca hainele şi încălţămintea să îţi fie îndepărtate pentru că ele sunt o sursă importantă de contaminare externă. Pielea îţi va fi apoi spălată, pentru decontaminare, cu apă şi săpun. Desigur, oamenii care vor face asta vor purta costume de protecţie, aşa cum este şi firesc.
Corpul poate fi scanat cu un dispozitiv special care arată zona din corp care a fost cea mai afectată de radiaţii, adică aceea care a absorbit cea mai mare cantitate de radiaţii.
În cazul unui accident sau atac nuclear avem câţiva paşi de urmat pentru a ne asigura că nu ne contaminăm sau că afectarea este cât mai mică.
Primul pas este închiderea uşilor şi a feres­trelor şi oprirea aerului condiţionat şi a unităţilor de încălzire. Dacă există această posibilitate, te sfătuiesc să te muţi la subsolul clădirii sau într-o cameră sau chiar anexa în care nu există ferestre.
Nu ar strica să îţi pregăteşti din timp o trusă de supravieţuire care să îţi fie de ajutor în orice situaţie de urgenţă. Aceasta ar trebui să includă o lanternă, un aparat radio cu baterii, mâncarea greu perisabilă, cum sunt conservele şi, eventual biscuiţi, pâine uscată, apa îmbuteliată şi haine de schimb.
Nu uita de trusa medicală în care să pui neapărat comprese sterile, dezinfectant, fașe pentru bandajarea rănilor, dar şi elastice care să te ajute să imobilizezi eventuale fracturi sau entorse, medicamente cum sunt cele care ameliorează febra şi durerea, dar şi diareea, precum şi antibiotice.

Recomandările redacției