Ce ar trebui să faci în sezonul rece şi de ce ar fi bine să acorzi o mai mare atenţie pe timpul iernii pentru a te asigura că maşina ta nu o să fie afectată.
După cum bine ştim, drumarii se ocupă (mai mult sau mai puţin) de curăţarea şoselelor de zăpadă, iar pentru a face acest lucru folosesc sare ori clorura de calciu. De multe ori, sarea este la ordinea zilei, însă cum bine ştim aceasta afectează caroseria maşinii, inclusiv vopseaua.
Tocmai de aceea, este necesar să ai grijă de maşina ta şi să acorzi o mai mare atenţie. În primul rând, va fi nevoie să speli maşina în mod constant. Este cea mai bună metodă pentru a stopa efectul coroziv provocat de sarea de pe şosele, aşa că asi­gură-te că o speli în mod regulat.
De asemenea, îţi sugerăm să cureţi şi partea de sub maşină, pentru că este cea mai expusă la coroziunea provocată de sare. Astfel, vei reuşi să ţii şi rugina la depărtare, aşa că ar fi bine să ţii cont şi de acest aspect. Tocmai de aceea, trebuie să ştii cum să protejezi vopseaua maşinii pe timp de iarnă.
Totodată, atunci când speli maşina, asigură-te că îi aplici şi un strat de ceară. Nu costă o avere, iar ceara o să protejeze caroseria maşinii. Practic, aplici un strat protectiv pe maşină, iar vopseaua o să fie mult mai bine protejată de gheaţă, zăpadă, ceaţă sau micile pietricele sărite de pe carosabil.
Este recomandat să aplici ceară la sfârşitul toamnei sau înainte de căderea primei zăpezi. Astfel, vei reuşi să ţii la distanţă toţi factorii care afectează vopseaua maşinii pe timp de iarnă. Poţi lua în considerare şi aplicarea unui strat ceramic, însă trebuie să fii înarmat cu multă răbdare, pentru că este o operaţiune migăloasă.
Bineînțeles, cea mai bună metodă de a proteja vopseaua maşinii tale pe timp de iarnă este să ţii automobilul în garaj. În acest fel, nu mai pierzi timp curăţând maşina de zăpadă şi nu o să mai speli maşină atât de des.
În cazul în care nu ai garaj, o prelată îşi va face treaba şi va proteja vopseaua. Totuşi, te sfătuim să cumperi o prelată impermeabilă, special făcută pentru sezonul rece. Nu de alta, dar nu vrei să iei o prelată care se udă şi pune în pericol mai mult vopseaua automobilului.
O soluţie mai scumpă pentru protejarea vopselei pe timp de iarnă este să infoliezi maşina. Vorbim despre o folie tip PPF, care se aplică pe toată suprafaţa caroseriei. Bineînţeles, costurile vor fi pe măsură, însă vestea bună este ca o să protejezi vopseaua maşinii foarte bine şi vei ţine la distanţă zgârieturile provocate de pietricelele provenite de pe carosabil.
Şi dacă tot am adus vorba de pietricele, ar fi bine să examinezi vopseaua maşinii şi dacă observi că aceasta este ciobită să le acoperi cu vopsea. Producătorii auto oferă vopsea în recipiente mici, pe care să o foloseşti pentru a acoperi micile suprafeţe unde vopseaua a sărit. Explicaţia este simplă, pentru că în locurile unde nu există vopsea, rugina va afecta destul de repede porţiunile de metal.
După ce iarna se va sfârşi, ar fi bine să speli maşina foarte bine, iar apoi să îi aplici un nou strat de ceară! Aşadar, vei proteja vopseaua maşinii pe timp de iarnă, în mod corect.

Recomandările redacției