Dacă mirosurile neplăcute îți dau mari bătăi de cap în casă şi nu prea mai ai idee ce să faci ca să purifici aerul locuinţei tale, atunci poţi face asta în mai multe moduri, cele naturale incluzând o serie de plante care au această menire, dar şi o legumă la care, cel mai probabil, nu te aşteptai.
Şi, da, este vorba despre o legumă pe care o utilizăm destul de mult şi des, care este foarte prezentă în gastronomia românească, atât în alimentele gătite, cât şi în salate şi, ca atare, pe platourile cu aperitive.
Cum să purifici aerul din casa folosind ceapa
Poate suna un pic ciudat că tocmai ceapa, care are un miros înţepător, puternic, de care încercăm să scăpăm cât mai repede când ne vin musafiri neanunţaţi, este un remediu împotriva altor mirosuri grele şi ajută la purificarea locuinţei, însă chiar aşa este.
Aşadar, dacă vrei să scapi de mirosurile urâte din casă, tot ce trebuie să faci este să tai o ceapă şi să o pui pe un platou pe care apoi să îl aşezi pe mobila din casă. Ceapa va atrage mirosurile grele, neplăcute şi le va elimina.
Trebuie să mai ştii că nu se recomandă ca atunci când găteşti să păstrezi pentru a doua zi ceapa rămasă. O poţi folosi, aşa cum ţi-am spus, pentru a scăpa de mirosurile grele din casă sau, dacă ai pe cineva răcit sau gripat, pentru a elimina mai uşor virusurile şi bacteriile.
Pentru că motivul pentru care ceapa îşi schimbă culoarea dacă o păstrăm de pe o zi pe alta este că această legumă atrage bacteriile şi virusurille din mediul în care este păstrată. Iată încă un mod în care purifică, de fapt, aerul din casa ta.
Plante și flori care purifică aerul din casă
Poţi împrospăta mirosul din locuinţa ta şi cu frunze de dafin, uleiuri esenţiale sau cojile de la citrice. Aşa cum am spus la început, sunt mai multe plante cunoscute pentru faptul că au darul de a purifica aerul şi e bine că, măcar pe unele dintre ele, să le ţii în casa ta.
Primele sunt crizantemele. E drept, sunt flori mai degrabă de toamnă, însă studii efectuate de cei de la NASA arată că această plantă este cea mai eficientă când vine vorba despre purificarea aerului. Ea te scapă de amoniac, benzen, xilen şi formaldehidă, unele dintre acestea fiind substanţe cancerigene.
Voalul miresei sau planta păianjen este una dintre plantele care se cultivă uşor, fiind ideală pentru cei care fie nu au timp, fie uită cu totul de îngrijirea ei sau nu au mare experienţă în ale gră­dinăritului. Şi chiar dacă e neglijată, această plantă te ajută să scapi din casă de xilen şi formaldehidă.
Acelaşi lucru face şi Dracaena care elimină în plus benzenul şi tricloretilena. Atenţie însă la această plantă! Chiar dacă este un bun aliat în purificarea aerului, nu e deloc prietenoasă cu pisicile şi câinii, ba din contră, este o plantă nerecomandată celor care au astfel de prieteni cu blană în casă.
Ficusul te ajută şi el să scapi de benzen, formaldehidă şi tricloretilenă şi contribuie din plin la menţinerea unui aer curat atât în interior, pentru că la noi îşi găseşte locul mai degrabă în interior, cât şi afară, dacă în perioada caldă alegi să muţi acest copac în afara casei tale.
Feriga este o altă plantă pe care dacă alegi să o păstrezi în casă te poate ajuta să respiri un aer mai pur, mai curat. Feriga este uşor de întreţinut şi îi place îndeosebi să purifice aerul din spaţii răcoroase, cu umiditate crescută şi lumina indirectă. Te va scăpa fără probleme de xilen şi formaldehidă.
Aloe vera nu e bună numai pentru calmarea arsurilor, având un efect de răcorire, ci te ajută să scapi şi de compuşii toxici din aerul casei tale. În plus, dacă te încumeţi să îi dai o şansă, să ştii că aloe vera nu e planta foarte pretenţioasă, ba din contră se întreţine uşor.
Nu m-aş fi aşteptat vreodată ca o plantă care poartă numele limba soacrei să fie bună la ceva. Se pare că m-am înşelat. Planta asta e extrem de rezistenţă, aşa că nu scapi prea uşor de ea din casă chiar dacă o neglijezi cu săptămânile. Are nevoie de apă din când în când, dar se simte mai bine în condiţii de ariditate şi muuult soare. E extrem de utilă în eliminarea formaldehidei, a benzenului, a tricloretilenei şi a xilenului.

Recomandările redacției