Iată ce tratamente trebuie să aplici pentru a combate ploşniţa marmorată. În ce perioadă apar aceşti dăunători şi care sunt semnele unui atac atunci când afectează plantele sau pomii fructiferi.
Când a apărut gândacul puturos în România şi ce culturi atacă?
Gândacul puturos sau ploşniţa marmorată este un dăunător răspândit în întreaga lume. Totuşi, a fost semnalat în Statele Unite ale Americii în anul 1998, iar în Europa a apărut în anul 2010.
În România, aceşti gândaci puturoşi au fost observaţi în anul 2016, iar de atunci prezenţa acestora este din ce în ce mai des întâlnită. Acest dăunător este originar din Asia, iar în Europa a ajuns pentru prima dată în Liechtenstein şi Elveţia.
Ce trebuie să ştii este faptul că gândacul puturos este un dăunător foarte periculos şi poate ataca numeroase culturi horticole. Astfel, o să îl întâlnim prima dată la pomii fructiferi, iar aici
amintim următoarele specii: măr, piersic, păr, cais, cireş, prun, nectarin şi alun. Apoi, poate fi des întâlnit la viţa-de-vie.
Totodată, ploşniţa marmorată atacă şi arbuştii fructiferi precum zmeur, mur, dar şi plantaţiile de trandafiri de dulceaţă. Dacă obişnuieşti să cultivi legume, mare atenţie la atacurile gândacului puturos la tomate, fasole, ardei sau sparanghel.
Veştile proaste continuă, deoarece gândacul puturos atacă şi plantele ornamentale, iar aici
amintim paulownia, salcia, hibiscus, liliac sau ioni­cera. Au fost întâlnite atacuri şi asupra arţarului, frasinului, salcâmului, stejarului sau teiului.
Aspectul gândacilor puturoşi
Identificarea gândacului puturos este destul de uşoară, deoarece aceştia au o formă de scut, iar lungimea corpului este de aproximativ 13-18 mm, în timp ce lăţimea atinge undeva la 7-10 mm. Pe partea dorsală a corpului gândacul are o colo­raţie marmorată, de unde se trage şi denumirea de ploşniţă marmorată. Bineînţeles, pe partea dorsală se mai găsesc şi glandele care elimină un lichid urât mirositor, de aici şi numele de gândac puturos. Aceşti gândaci elimină mirosul doar când se simt ameninţaţi, aşa că este o formă de apărare.
În România, gândacul puturos poate avea aproximativ 3-4 generaţii pe an, iar un ciclu complet de viaţă durează aproximativ 30-40 de zile, în funcţie de temperatură. De multe ori ni se întâmplă să găsim acest dăunător chiar și pe toată perioada iernii, deoarece se ascund în plantele care au stat afară pe toată perioada sezonului cald.
Cum să recunoşti un atac
al gândacului puturos
Aceşti gândaci puturoşi se hrănesc înţepând tulpinile sau fructele plantelor ori ale pomilor fructiferi. Gândacul injectează o salivă urât mirositoare în organele plantelor, care are rolul de a lichefia ţesuturile organelor la plante.
Saliva ajuta ploşniţă să se hrănească, iar legumele sau fructele atacate nu vor fi bune pentru consum. De asemenea, tomatele atacate se vor deforma, în timp ce ardeii nu se vor mai dezvolta şi se vor stafidi.
În acelaşi timp, pe fructele coapte vei observa şi mici pete sau puncte, adică locurile în care acestea au fost înţepate. Mai mult, pulpa se va brunifica, iar la scurt timp fructele se vor strica.
Cum să scapi de gândacii puturoşi şi cum să previi un posibil atac
În primul rând, trebuie să ştii că cea mai bună metodă de a ţine aceşti gândaci puturoşi departe de casa ta este să montezi plase de protecţie la geamuri sau la uşi. Astfel, va fi aproape imposibil ca aceştia să îşi facă apariţia în casa ta.
De asemenea, asigură-te că atunci când bagi plantele din curte în casă, le inspectezi destul de bine. Ia în considerare şi astuparea crăpăturilor folosind silicon. Dacă o să observi câte o ploşniţă prin casă, îţi sugerăm să o prinzi cu ajutorul unui şerveţel, deoarece cu siguranţă nu o să vrei să intri în contact cu acel miros puturos.
În grădină, aceşti gândaci puturoşi pot fi combătuţi folosind insecticide din clasa piretroizilor de sinteză. Un astfel de insecticid este K-Othrine WG 250 de la Bayer. Mai poţi încerca şi K-Obiol EC 25 produs tot de Bayer, care are în componenţa sa două substanţe active: Deltametrin şi Piperonil­butoxid. Şi K-Othrine SC25 este eficient, dar şi Solfac Combi NF, ambele produse de Bayer.

Recomandările redacției