Iată ce trebuie să faci şi care sunt cele mai bune metode pentru a te asigura că locuinţa ta este un mediu sănătos pentru toţi membrii familiei. Dacă există miros de mucegai în casa ta, ar trebui să rezolvi această problemă rapid pentru ca membrii familiei tale să locuiască într-un mediu curat. Ştim că problema nu este chiar uşor de rezolvat, însă o să te învăţăm ce trebuie să faci.
Primul pas este să elimini problema, adică să identifici zona care a fost afectată de mucegai. Aruncă toate ziarele vechi, cărţile sau cartoanele deoarece acestea sunt cele mai afectate. Dacă există şi un covor mai vechi care a mucegăit, îl poţi arunca sau îl poţi spăla, în funcție de cât de afectat este de mucegai, aici tu decizi.
După ce ai eliberat zona şi ai aruncat toate lucrurile menţionate mai sus, este timpul să cureţi zona afectată de mucegai. Pentru asta o să ai nevoie de o soluţie în care pui 1/3 înălbitor şi 2/3 apă, iar după aceea va trebui să freci foarte bine pereţii afectaţi.
Bineînţeles, mai poţi prepara o soluţie naturală împotriva mucegaiului, iar pentru asta ai nevoie de două linguri de borax, 125 ml de oţet şi 500 ml de apă fierbinte. Toată soluţia trebuie amestecată şi pusă într-un recipient cu pulverizator, după care pereţii trebuie curăţaţi.
O alternativă la soluţia de mai sus este o altă preparată utilizând 250 ml de apă, 250 ml de oţet, 60 ml suc de lămâie, două linguri de bicarbonat de sodiu şi o lingură de apă oxigenată. La fel, ingredientele trebuie amestecate foarte bine, puse într-un pulverizator cu apă şi apoi pereţii trebuie frecaţi foarte bine pentru a distruge sporii de mucegai. După cum vezi, nu e chiar atât de uşor să scapi de mirosul de mucegai.
După ce ai terminat de curățat pereţii afectaţi sau podelele, va trebui să aeriseşti zona foarte bine pentru o perioadă mai lungă de timp. Circulaţia aerului va îndepărta şi mirosul de mucegai şi va reduce nivelul de umiditate din casă.
Pe lângă curăţarea pereţilor, trebuie să ştii şi cum să scapi de mirosul de mucegai. Există nenumărate produse în comerţ, însă de ce să cheltuieşti foarte mulţi bani când poţi folosi nişte ingrediente ieftine. Aici aducem în discuţie brichetele de cărbune, care absorb mirosul urât şi umiditatea. Totuşi, acestea trebuie înlocuite în fiecare lună, pentru a fi eficiente!
O altă soluţie este nisipul pentru pisici. Acesta este extrem de eficient atunci când vine vorba de absorbţia mirosului urât, aşa că te sfătuim să pui nisip pe o tavă, însă să îl înlocuieşti la fiecare 2-3 săptămâni pentru a fi eficient.
Desigur, mai poţi folosi bicarbonat de sodiu. Ei bine, foloseşte un castron plin cu bicarbonat pentru a te asigura că elimini mirosul urât. Înlocuieşte bicarbonatul o dată pe lună, pentru a atinge eficiența maximă.
Dacă îţi permite bugetul, ar fi indicat să foloseşti şi un dezumidificator. Costa ceva, însă te va ajuta să reduci umiditatea din casa ta şi implicit să scapi şi de mirosul de mucegai din locuinţa.

Recomandările redacției