Expunerea la soare afectează în mod diferit organismul uman. Nu ţine doar de pigment, cele mai sensibile fiind persoanele blonde cu ochi co­loraţi, iar cele mai rezistente fiind persoanele de culoare, ci ține şi de vârstă şi sex. Copiii şi adolescenţii au nevoie de cel mult 20 de minute de expunere la soare pentru a putea sintetiza eficient vitamina D (necesară în creştere). Expunerea la soare trebuie făcută numai dimineaţa, dar nu mai târziu de ora 10:00. În ceea ce priveşte femeile, este bine de ştiut că necesarul expunerii la soare este mult diferit de cel al bărbaţilor. Acestea au nevoie să stea la soare mult mai mult decât bărbaţii ca să poată sintetiza vitamina D. Motivul ţine de aparatul genital. În timpul menstruaţiei, femeile pierd o cantitate importantă de vitamina D, dar şi săruri şi mi­nerale. Pentru a le înlocui, au nevoie de expunere la soare prelungită, adică de 40 de minute zilnic. Este exclus să se facă acest lucru în intervalul când radiaţiile solare sunt la intensitate maximă.
În ceea ce-i priveşte pe bărbaţi, aceştia au nevoie de doar 10 minute de expunere la soare pentru a sintetiza eficient vitamina D. Situaţia se schimbă dramatic când ajung la vârsta a treia. Aşadar, este necesar să ştii cum să te expui corect la soare în funcţie de vârsta pe care o ai.
Vitamina D, care se sintetizează în piele şi care este esenţială pentru fixarea calciului în oase, nu este influenţată doar de soare, chiar dacă expunerea la razele binefăcătoare se face în mod corect. Este necesar ca organismul să fie ajutat cu suplimente de vitamine şi minerale care să conţină şi vitamina D. Acestea trebuie cumpărate doar din farmacii, la recomandarea medicului.
Aplicarea cremelor cu factor de protecţie solară. Există câteva reguli importante de respectat atunci când aplici creme cu factor de protecţie solară. Acestea sunt mult mai eficiente dacă aplicarea se face pe o piele care a fost curăţată de celulele moarte, folosind produse exfoliante. Ingredintele active din aceste creme vor proteja mai eficient decât o vor face cu o piele normală.
Pentru faţă şi gât este bine să aplici cantitate moderată, adică atât cât încape într-o linguriţă. Pe restul corpului se aplică în mod generos, pe toată suprafaţa pielii, fără a se face economie. Pentru rezultate bune, crema se aplică înainte de a te expune la soare. Dacă te afli în concediu şi urmează să stai la plajă, este bine ca din două în două ore să reaplici crema pe piele.
Acordă atenţie maximă atunci când cumperi produse cu factor de protecţie solară. Este bine să le cumperi doar din locuri sigure şi să citeşti cu atenţie eticheta. Produsul ales trebuie să asigure protecţie pentru UVA cât şi pentru UVB.
Eficienţa cremelor cu factor de protecţie solară. Trebuie să ştii că nicio cremă solară nu face minuni, în sensul să te protejeze sută la sută, mai ales dacă tu alegi să te expui iresponsabil la soare în intervalul orar 11.00-16.00. Acest interval trebuie respectat, dacă deja ştii cum să te expui corect la soare în funcţie de vârstă. Este perioada din zi când radiaţiile solare sunt la intensitate maximă, iar şansa să dezvolţi ulterior o formă de cancer de piele este susţinută şi de expunerea la soare în intervalul acesta. Mai predispuşi sunt cei care, în copilărie, au stat la soare în intervalul de timp menţionat şi care nu şi-au protejat pielea cu haine lejere şi/sau creme speciale. Cât despre eficienţa cremelor, părerile specialiştilor sunt împărţite şi nu există o voce unică și concludentă care să ateste sută la sută faptul că aplicarea de creme cu factor de protecţie solară te apără de cancer. Rezultatele studiilor nu au oferit un răspuns clar.
Se ştie clar faptul că radiaţiile UV duc la scăderea imunităţii, condiţie care ajută la dezvoltarea cancerelor de piele şi numai. Se pare că produsele fotoprotectoare nu sunt suficiente în prevenirea scăderii imunităţii induse de UV. De aceea, ele trebuie utilizate că o componentă a unei strategii protectoare care presupune evitarea expunerii la soare în intervalul de timp când radiaţiile solare sunt la intensitate maximă, adică în intervalul orar 11.00-16.00 şi folosirea de haine lejere.
De ştiut este faptul că melanomul este una dintre formele de cancere de piele cu cea mai rapidă evoluţie între toate formele de cancer cunoscute şi apare ca o aluniţă cu forme neregulate.

Recomandările redacției