Iată ce trebuie să ştii pentru a avea grijă de peştii tăi şi pentru a menţine acvariul curat, în mod constant. Trebuie să îţi spunem că acesta trebuie curăţat o dată sau de două ori pe lună, pentru a menţine peştii sănătoşi şi pentru a menţine un mediu curat sau sănătos în interiorul acvariului. Bineînţeles, geamul trebuie să fie curat, pentru a te bucura de priveliştea pe care ţi-o oferă.
În cazul în care nu ştiai, prea multă mâncare prezentă în acvariul peştilor şi expunerea la lumină poate cauza formarea algelor. Tocmai de aceea, acvariile trebuie curăţate în mod constant şi 25% din apă trebuie înlocuită la fiecare 2-3 săptămâni.
Ar mai trebui să ştii că peştii sunt foarte sensibili atunci când sunt expuşi la substanţe chimice, aşa că nici să nu te gândeşti să foloseşti detergenţi pe care îi ai deja în casă. Tocmai de aceea, trebuie să cumperi produse special create pentru a avea grijă de peştii tăi, aşa că îţi recomandăm să vizitezi magazinele de specialitate.
După ce te-ai asigurat că ai cumpărat produse pentru curăţarea acvariului, este timpul să treci la treabă şi să le oferi peştilor un mediu curat. Nu de alta, dar nu vrei ca aceştia să moară. Înainte să te apuci de treabă, îţi recomandăm să te speli foarte bine pe mâini şi să clăteşti urmele de săpun. Nu uita că intri în mediul peştilor, aşa că nu vrei ca substanţele chimice să ajungă şi în acvariu. Îţi recomandăm să laşi peştii în acvariu, pentru că le poţi cauza mai multe probleme atunci când îi scoţi din mediul lor. Mutarea acestora în mici găleţi până ce termini cu curăţarea acvariul poate stresa micile ani­male de companie, iar apa care nu este filtrată sau aerată poate pune în pericol sănătatea acestora.
Următorul pas va fi să te ocupi de curăţarea pereţilor acvariului. Îţi recomandăm să foloseşti un burete special sau un răzuitor special creat pentru acest lucru. După ce ai curăţat pereţii, filtrul acva­riului ar trebui să se ocupe de resturile de alge curăţate. Tocmai de aceea, filtrul trebuie clătit foarte bine după ce ai făcut acest lucru.
Pasul următor constă în curăţarea pietrelor, a plantelor artificiale sau a altor elemente decorative. Toate acestea trebuie curăţate sub un jet de apă, în timp ce le freci cu un burete special. Evită folosirea detergenţilor sau a săpunului, pentru că orice urmă de substanţe chimice poate fi mortală pentru peşti.
Dacă algele nu se vor curăța foarte uşor, atunci poţi folosi următorul truc. Pune apă la fiert într-o oală, iar când dă în clocot opreşte focul. După aceea, pune pietrele sau elementele decorative în oală şi lasă-le acolo timp de 20 de minute. Apa fierbinte vă omorâ algele, iar acestea se vor curăța mult mai uşor.
După ce ai scos toate decoraţiunile şi pietrele de dimensiuni mai mari, este timpul să cureţi şi pietrişul de la baza acvariului. Curăţarea acvariului se face treptat, aşa că înarmează-te cu multă răbdare!
Vei găsi dispozitive speciale şi deloc scumpe, folosite pentru curăţarea pietrişului. Practic, folosind un curăţitor de pietriş nu va trebui să scoţi pietrişul de acolo şi îţi va uşura foarte mult munca. Foloseşte dispozitivul până ce ai scos aproximativ 25% din cantitatea de apă din acvariu.
Nu uita nici de capacul acvariului, care necesită şi el curăţare. Şi în acest caz, îţi recomandăm să foloseşti produse cumpărate de la magazinele de specialitate. După ce ai terminat şi acest pas, este timpul să înlocuieşti apa din acvariu, însă nu uita să o tratezi şi să respecţi indicaţiile pentru peştii pe care îi creşti.
Când se curăţă filtrul? Ei bine, acesta nu trebuie curăţat în acelaşi timp în care te ocupi de acvariu pentru că el conţine bacterii benefice care este posibil să se fi pierdut atunci când ai înlocuit apa. Curăţarea sau înlocuirea filtrului se face la o săptămână după ce te-ai ocupat de curăţarea acvariului.

Recomandările redacției