Sfaturi practice de sezon – Cum să obţii 100 de kg de cartofi pe 1 metru pătrat de teren

0
140

Dacă deţineţi o suprafaţă mică de teren, dar vă doriţi totuşi să aveţi cât mai multe legume în grădină, dorim să vă prezentăm o modalitate prin care puteţi obţine o cantitate apreciabilă de cartofi, aproape 100 de kilograme, pe o suprafaţă nu mai mare de un metru pătrat.
Această metodă a fost prezentată de un fermier american. Mai exact, ea se bazează pe cultivarea cartofului pe înălţime. Este nevoie de lemn pentru confecţionarea celor necesare şi, bineînţeles, de puţină răbdare şi pricepere.
De ce materiale avem nevoie?
În primul rând de cartofi de sămânţă și de mult pamânt, apoi vom avea nevoie de 24 de scândurele cu lungimea de 1 m şi lăţimea de cel mult 20 cm, de 4 stâlpi mai subţiri de lemn cu o înălţime de 1,2 metri, precum şi de cuie sau şuruburi pentru fixarea lemnului.
După ce avem toate elementele necesare putem trece la construcţia propriu-zisă.
Construcţia propriu-zisă
Vom începe prin a fixa în colţuri cei patru stâlpi pe care se va aşeza construcţia noastră artizanală. Aceştia trebuie fixaţi bine în pământ. Se va pregăti apoi pământul necesar plantării cartofiilor. Asiguraţi-vă că solul are toate elementele necesare nutritive pentru cultura cartofului.
Vom pune apoi lădiţa construită peste pă­mântul săpat, apoi vom completa cu sol înainte de a sădi tuberculii. Îi vom pune la o adâncime de circa 10 cm şi vom avea grijă să rămână vizibili. Apoi, când planta ajunge la 30 cm înălţime, vom prinde un nou rând de scandure pe stâlpii de susţinere. Vom completa cu pământ fertil, fără să acoperim tulpina în totalitate.
Putem ajunge astfel la circa 6-7 etaje, având practic o cultură de cartofi pe înălţime.
Recoltarea
În acest caz, recoltarea se va face de la primul strat numărând de jos. Vom desprinde astfel primul strat de scânduri şi vom culege cartofii. Apoi, vom putea trece la cel de-al doilea strat şi aşa mai departe.
Fermierul american susţine că de pe o suprafaţă de 0,4 metri pătraţi se pot recolta aproape 45 de kilograme de cartofi într-un an. Prin urmare, de pe 1 metru pătrat putem avea o recoltă de aproape 100 de kilograme de cartofi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.