Pentru a obţine un gazon des şi viu colorat vei avea nevoie de seminţe de cea mai bună calitate.
Când se pot semăna seminţele de gazon şi rulourile de gazon?
Seminţele de gazon se pot semăna încă din luna martie, până în luna octombrie, dar este de preferat ca această operaţiune să nu se realizeze în perioadele de canicula. Seminţele de gazon semănate primăvara devreme se vor dezvolta foarte repede şi te vei putea bucura de frumuseţea firelor verzi într-un timp foarte scurt. Dar este mai recomandat ca semănatul să se realizeze toamna, astfel firele vor fi mai puternice şi vei reduce riscul ca ele să fie invadate de buruieni.
Cum îngrijim gazonul primăvara
Imediat după încheierea sezonului rece trebuie să acorzi o atenţie sporită calităţii gazonului, dar şi a compoziţiei acestuia. Este posibil ca o parte sau chiar întreaga suprafaţă a gazonului să fie încărcată de muşchi şi/sau buruieni, iar numărul firelor de iarbă să fie scăzut. În acest caz se impune săparea şi plantarea unui nou gazon.
Eliminarea buruienilor din gazon
Pentru a ajuta gazonul să se menţină verde şi frumos o perioadă cât mai îndelungată, este necesar să elimini buruienile. Operaţiunea poate fi realizată manual, prin smulgerea buruienilor cu mâna, fie prin folosirea erbicidelor pentru frunza lată. După ce erbicidul şi-a făcut efectul este necesar să aduni resturile uscate, după erbicidare se poate realiza şi o fertilizare a solului.
Fertilizarea solului
Dacă solul este unul sărac în substanţe nutritive se pot administra îngrăşăminte pe bază de azot. Acestea se pot aplica atât înainte de însămânţare, cât şi pe un gazon deja existent.
Acesta se poate aplica în lunile martie – mai, pentru a ajuta firul de iarbă ieşit din iarnă să se regenereze. Îngrăşământul se poate aplica şi în lunile iulie – august, pentru a compensa încetinirea creşterii gazonului din cauza caniculei, acesta se poate împrăştia pe gazonul tuns şi uscat în prealabil. La sfârşitul sezonului cald, mai exact la sfârşitul lunii octombrie se administrează îngrăşământ de toamnă, bogat în potasiu.
Umplerea golurilor prezente în gazon
Dacă gazonul prezintă goluri, umplerea lor este absolut necesară pentru păstrarea imaginii impecabile. Porţiunile care prezintă goluri trebuie greblate, iar mai apoi împrăştiate seminţe sau chiar pământ cu seminţe de gazon. Completarea gazonului se poate realiza atât primăvara, dar şi toamna.
Irigarea gazonului
Irigarea gazonului este un aspect deloc de neglijat, mai ales dacă vrei ca acesta să îşi menţină aspectul îngrijit şi sănătos o perioadă cât mai lungă de timp. Gazonul se udă abundent, cu condiţia ca apa să fie bine drenată. După semănat, în primele 3 săptămâni, se recomandă ca acesta să fie udat de 3 ori pe zi, pentru a se dezvolta corect.
Cum şi cât de des se tunde gazonul?
Gazonul se tunde ori de câte ori este nevoie, atunci când firele ating înălţimi de peste 8 – 10 cm şi în funcţie de destinaţia pe care o are. Gazonul se va tunde înainte de a fi udat, în acest mod se evita smulgerea lui din rădăcină.
Tunderea regulată determină înmulţirea lăsta­rilor şi reducerea formării de seminţe, astfel vei be­neficia de un gazon mai des şi mai sănătos, unul care va rezista o perioadă cât mai lungă.
Aerarea gazonului
Este recomandat ca în timp să împrăştii cantităţi mici de nisip peste suprafaţa gazonului, această
operaţiune are rolul de a aera şi oxigena solul şi microorganismele esenţiale dezvoltării gazonului, dar şi de a elimina denivelările apărute în timp.
Aerarea gazonului este o operaţiune de fineţe, aceasta contribuie atât la menţinerea unui gazon sănătos, cât şi la menţinerea aspectului acestuia. Aerarea gazonului este o lucrare care trebuie să fie executată mai ales dacă solul este unul argilos.

Recomandările redacției