Primăvara ne bucură cu raze călduroase de soare, însă acesta este şi momentul în care treaba noastră în curte şi în grădină începe.
Ce lucrări trebuie făcute în curte şi în grădina primăvara
Curăţenia generală
Curăţenia generală trebuie făcută nu doar în case, ci şi în curţi şi grădini. Primul pas este să adunăm resturile vegetale şi gunoaiele.
Reparaţii generale
Acolo unde este cazul, trebuie să efectuăm lucrări de reparaţie pentru ca vara să avem grădina pregătită. De aceea, dacă ştii că trebuie să repari gardul, să îl revopseşti sau să repari orice altceva în curte sau în grădină, acum este momentul.
Verifică starea tuturor uneltelor din grădină şi asigură-te că acestea sunt curăţate, ascuţite şi reparate pentru a începe lucrările în grădină.
De asemenea, ocupă-te şi de verificarea sistemelor de irigaţii, a sistemului de drenare şi colectare a apei, dar şi de verificarea robinetelor din curte.
Ocupă-te de pământul florilor
Dacă ai în grădină flori care au nevoie de compost, cum este hortensia, ocupă-te de îmbogăţirea solului slab pentru a avea flori frumoase pe tot parcursul anotimpurilor calde.
Reorganizarea din curte
Dacă simţi nevoia de o reorganizare în curte sau în spaţiul unde ţii uneltele, acum este momentul. Poţi planta arbori, poţi pava aleile cu piatra naturală şi reorganiza curtea cum îţi place aşa încât aceasta să se transforme în spaţiul în care tu te relaxezi cel mai bine!
Construirea unui astfel de grătar de grădină se poate face chiar acum pentru că toate weekend-urile tale împreună cu familia să fie relaxante şi petrecute chiar în propria curte.
Afânarea şi nivelarea solului
După ce ai curăţat grădina de crengi şi alte uscături, ai grijă ca după ce se topeşte zăpada să fertilizezi pământul din grădină cu muşchi de turbă sau compost. Compostul se face din amestecurile vegetale pe care le-ai adunat din curte. Acesta îi va oferi pământului doza ideală de nutrienţi de care are nevoie.
Adaugă fertilizant în livada ta, adaugă fertilizant la rădăcina pomilor după ce ai săpat pământul din jur.
Plantarea legumelor
Plantarea legumelor se face după pregătirea seminţelor şi săparea cuiburilor pe rânduri.
Apoi, în luna martie sau aprilie ocupă-te de sădirea leuşteanului, pătrunjelului, mărarului, cepei, usturoiului, salatei verde, dar şi a cartofilor timpurii.
Din luna aprilie te poţi ocupa de sădirea roşiilor, ardeiului, dar şi a dovleceilor şi a castraveţilor. Dacă ai plantat viţa de vie în anii anteriori, ocupă-te de dezgropare, muşuroire şi tăierea altoiului.

Recomandările redacției