Nu trebuie să te muți la casă pentru a te bucura de natură și de verdeață, ci îți poți amenaja o mini-grădină chiar pe balconul apartamentului tău. Aceste ierburi aromatice pot fi cultivate în ghivece umplute cu diverse substraturi, udate şi fertilizate ca orice alte plante. Ghivecele pot fi amplasate atât afară, pe balcon sau în grădina de flori, cât şi în interiorul locuinţei. Datorită utilizării ierburilor aromatice la prepararea hranei, locaţia ideală este bucătăria. În cazul unei bucătării spaţioase, mini-grădina ta cu ierburi aromatice îşi va găsi cu siguranţă locul său bine stabilit. În continuare, îţi vom prezenta pas cu pas cum te poţi bucura de ierburi aromatice proaspete.
Alegerea ierburilor aromatice preferate
Poţi opta să cumperi ierburi aromatice deja cultivate în ghiveci sau, pentru cei ce vor să înceapă de la zero, poţi alege să cumperi pliculeţele cu seminţe de calitate ale acelor ierburi aromatice pe care doreşti să le cultivi. Principalele ierburi aromatice sunt: mentă, rozmarin, busuioc, oregano, cimbru, salvie, mărar, pătrunjel de frunze, tarhon, ţelină şi ceapă de tuns (chives). Aceste plante pot fi combinate intr-un ghiveci împreună cu un răsad de roșii, dacă aveți un ghiveci mai mare.
Alegerea ghivecelor potrivite
Oferta de recipiente pentru flori din magazinele de specialitate este remarcabilă, dar nu e obligatoriu să cumperi ghivece noi. Dacă ai ghivece vechi, în care s-a ofilit vreo floare şi nu le-ai aruncat încă la gunoi, le poţi curăţa bine, steriliza (scufundându-le câteva secunde în apă clocotită) şi refolosi.
În principiu, la alegerea ghivecelor trebuie ţinut cont de asigurarea unei bune drenări şi a unui volum de substrat cât mai consistent. De asemenea, nu e obligatoriu ca într-un ghiveci să cultivi numai o singură iarbă aromatică. Poţi combina două, maxim trei ierburi în acelaşi recipient, numai dacă ghiveciul are un volum ce permite acest lucru.
Pregătirea substratului
Şi în acest caz ai două opţiuni. Poţi cumpăra substrat din magazinele de specialitate, acesta fiind pregătit deja cu fertilizanţi chimici sau îl poţi pregăti singur, amestecând pământ de grădină cu nisip, puţin var stins şi fertilizându-l cu propriul compost uscat, realizat prin fenomenul de putrefacţie al diverselor deşeuri organice. Pe fundul ghiveciului, pentru o drenare optimă, se poate pune un strat de 1 cm pietriş mărunt, atât cât să nu iasă prin orificiile ghiveciului.
Alegerea locului unde vor sta ierburile aromatice
Dacă mini-grădina ta de ierburi aromatice va fi amplasată undeva în curtea casei tale, nu vor exista probleme decât dacă aceasta va fi umbrită pe întreaga perioadă a zilei din cauza unor eventuali pereţi, copaci sau alte obstacole ce pot reduce luminozitatea zonei. În cazul în care ai hotărât ca ghivecele cu ierburi aromatice să-ţi fie mai la îndemână, în interiorul locuinţei, datele problemei se schimbă radical.
Dacă nu te bucuri de un spaţiu decent în bucătărie, poţi amplasa mini-grădina de ierburi aromatice în orice alt loc din interiorul locuinţei, cu condiţia ca acesta să beneficieze de cât mai multă lumină naturală şi de condiţii de aerisire zilnice. Pervazul ferestrelor camerelor orientate către sud, vest, sud-est sau sud-vest sunt ideale pentru acest lucru. Lipsa luminii sau aerului curat sunt factori ce dăunează dezvoltării ulterioare a ierburilor aroma­tice.
Aerisirea zilnică (câteva minute chiar şi în timpul iernii) este obligatorie în aceste condiţii, deoarece umiditatea ridicată crează mediul propice dezvoltării ciupercilor, mucegaiului şi altor microorganisme ce cauzează diverse boli ce dăunează grav dezvoltării normale a ierburilor aromatice.
Îngrijirea ierburilor aromatice
Udatul ierburilor aromatice este esenţial. Ca şi în cazul florilor, se recomandă cantităţi de apă mo­derate ce pot asigura umectarea substratului, nici­-decum băltirea sau stagnarea apei în ghiveci. Abundenţa apei în ghiveci provoacă lipsirea rădăcinilor de oxigen, fapt ce va duce la îngălbenirea şi ofilirea frunzelor, ba chiar la moartea plantei.

Recomandările redacției