După ce au stat la iernat atâtea luni la răcoare şi întuneric, e momentul să scoateţi mușcatele la lumină odată ce primăvara a venit. Pregătirea mușcatelor primăvara se face în etape şi după reguli clare. Regula principală: niciodată nu scoateţi plan – tele direct afară. Obişnuiţi-le treptat şi acomodaţi-le. Dacă mușcatele nu au fost scurtate toamna, acum e momentul să le faceţi o toaletare. Curăţaţi toate frunzele uscate şi scurtaţi lăstarii la 10-15 cm. Butaşii astfel obţinuţi pot fi puşi la înrădăcinat, pentru a obţine noi plăntuţe.

Tăierile de primăvară la mușcate

Tăierile de primăvară la mușcate se fac diferit în funcţie de modul în care le-aţi tăiat în toamnă. În mod normal mușcatele ar trebui să intre în repaus odată cu venirea frigului, iar înainte de acest moment trebuie tunse. În realitate nu se întâmplă însă totdeauna să fie aşa, de cele mai multe ori din lipsa spaţiului rece de depozitare în lunile reci.

Mușcatele care au fost tunse toamna

Mușcatele care au trecut peste iarnă aşa cum trebuie, adică beneficiind de tăieri toamna şi repaus iarnă, mai trec primăvara printr-o serie de tăieri. Operaţiunea se face la final de aprilie cel târziu începutul lunii mai după ce mușcatele au fost curăţate în prealabil. În mod normal lăstarii se scurtează la 10 centimetri. Există persoane care taie lăstarii foarte mult încă din toamnă. În acest caz, tăierile de primăvară la mușcate se rezumă la tăieri de ajustare şi îndepărtare a vârfurilor afectate.

Mușcatele care au rămas în vegetaţie iarna

Se întâmplă însă în multe situaţii, mai ales în cazul celor care locuiesc la bloc, să nu aibă fizic unde să ţină mușcatele la rece. Atunci ele rămân în vegetaţie şi peste iarnă, cu frunze şi uneori cu flori. În cazul acestor mușcate tăierile principale trebuie să se facă primăvara. Este foarte important pentru plantă să beneficieze de aceste tăieri în primul rând pentru întinerire şi în al doilea rând pentru că peste iarnă intensitatea luminii fiind mai scăzută şi lăstarii cresc mai subţiri, etiolaţi şi în final inestetici. Dacă rămân netăiate, mușcatele vor înflori, dar mai puţin, la capătul acestor lăstari lungi care se apleacă sun greutatea florii.

Tăierile de primăvară la mușcatele curgătoare

Tot primăvara trebuie tăiate şi mușcatele curgătoare, după ce au ieşit din repaus. Tăierea se face până la trei noduri. În felul acesta daţi posibilitatea plantei să se regenereze. Lăstarii pe care i-aţi tăiat îi puteţi pune la înrădăcinat, la fel ca şi în cazul lăstarilor tăiaţi de la mușcatele clasice. Puteţi fasona şi rădăcinile pentru a exista un echilibru între partea aeriană şi cea subterană. Îndepărtaţi doar vârfurile rădăcinilor. O dată ce au fost pregătite, mușcatele se plantează în ghivece cu pământ proaspăt. Folosiţi un amestec de mraniţa, pământ de frunze şi nisip sau perlit. Foarte bune sunt amestecurile pentru mușcate gata pregătite, care se găsesc în comerţ. De exemplu, NPK este o soluţie echilibrată cu magneziu şi microelemente şi totodată un îngrăşământ pentru mușcate, este o soluţie concentrată , menită să elimine carentele nutriţionale ale mușcatelor. Folosirea regulată a acestei soluţii sti – mulează creşterea sănătoasă a plantei, intensifică culoarea la frunze şi flori, întăreşte rezistenta plantelor la boli şi dăunători. Soluţia poate fi folosită în condiţii de siguranţă pe toate tipurile de sol. Reluaţi udările cu regularitate, de 2-3 ori pe săptămână. Nu puneţi apă multă din prima, pentru că planta s-a obişnuit timp de mai multe luni cu udări rare. Aveţi grijă să nu rămână apa în farfuria ghiveciului. Mușcatelor nu le place apa care bălteşte. Tot primăvara se reiau şi fertilizările, dar nu imediat ce aţi transplantat. Aşteptaţi să treacă 3 săptămâni – o lună pentru că planta să treacă de şocul iniţial. În această perioadă ea va beneficia oricum de substanţele care se afla în sol în cazul în care folosiţi un substrat proaspăt.

Recomandările redacției