Desfrunzitul parţial al viţei-de-vie este o lucrare esenţială pentru acest tip de cultură. Există, însă, o tehnică anume, pentru că nu trebuie îndepărtate foile la întâmplare. Trebuie eliminate numai acelea de la baza lăstarilor care sunt considerate frunze îmbătrânite, cu activitate asimilatoare redusă. De menţionat este şi faptul că nu vor fi îndepărtate toate foile de pe butuci. Se vor alege doar cele din zona unde sunt ciorchinii, în proporţie de doar 25-30%.
Desfrunzirea parţială a viţei-de-vie se face diferit, în funcţie de cât de mult soare există. Dacă este vorba despre o zonă cu soare relativ intens şi cu risc ridicat de apariţie a bolilor specifice, lucrarea este obligatorie. La 1 kg de struguri este necesară o suprafaţă foliară de 0.8- 1.2 metri pătraţi.
În zonele cu soare foarte puternic, cu tempe-raturi care ajung vara la 40 grade Celsius, cu raze arzătoare, desfrunzitul nu se efectuează sau se efectuează doar pe partea umbrită, pe o suprafaţă mult mai redusă. Se face pe 50% din suprafaţa strugurilor.
Lucrarea este una uşor personalizată, ţinân- du-se cont de zonă, soi, posibilă expunere la boli şi dăunători şi poziţia ciorchinilor pe elementele de rod.
Beneficiile desfunzitului parţial al viţei de vie
Marii viticultori spun că această lucrare este esenţială pentru bunăstarea culturilor de viță-de-vie.
Primul beneficiu se referă la faptul că i se va permite aerului să circule mult mai bine. Umiditatea va fi astfel redusă. Este ştiut faptul că umiditatea este principalul factor care contribuie la apariţia bolilor specifice plantei. Altfel spus, este o metodă sigură de prevenţie împotriva bolilor.
Un alt aspect important al desfrunzitului este că razele soarelui vor ajunge direct la ciorchini şi frunze.
De asemenea, la soiurile cu pielița închisă la culoare, nuanţele vor deveni mult mai intense. În urma acestei lucrări, substanţele folosite pentru combaterea bolilor vor fi mult mai uşor de aplicat, plus că soluţia de stropit va fi repartizată uniform. Desfrunzitul parţial al viţei de vie se face de obicei la începutul dezvoltării boabelor. Specialiştii avertizează că efectuarea lucrărilor înainte de înflorit ar putea afecta uşor procesul de legare al florilor pentru că planta va fi puţin vitregită de substanţe nutritive, adică de carbohidraţi.
Este recomandat ca lucrarea să fie efectuată treptat, adică la 2-3 săptămâni şi să fie îndepărtate una, cel mult două frunze. Dacă situaţia o cere, desfrunzirea se va face mai rar sau mai des, în funcţie de situaţia din teren. Atenţie! Se vor îndepărta cel mult 4-5 frunze/lăstar în intervalul înainte de înflorit, cât şi în perioada când strugurii sunt în pârgă.
În zonele mai reci, frunzele se îndepărtează pe o suprafaţă mai largă pentru a permite coacerea mai rapidă. Când sunt efectuate aceste lucrări, trebuie să se ţină seama şi de orientarea rândurilor. Este bine de ştiut că expunerea strugurilor la soare pe timpul dimineţii prezintă avantaj, pe când expunerea de după-amiază este nocivă şi trebuie evitată. Calitatea strugurilor poate fi grav afectată din această cauză, adică a expunerii lor la soare pe parcursul după-amiezii. Acest lucru se va concretiza şi în scăderea intensităţii aromelor.
Dezavantajele acestei operaţiuni
Efectuarea desfrunzitului înainte de înflorit, cât şi în perioada înfloritului poate afecta numărul de fructe legate. De asemenea, atacurile unor dăunători, cum ar fi viespea strugurior, ar putea fi mult mai agresivă asupra recoltei.
Dacă desfrunzirea se va face în zone cu veri toride, deci cu soare intens, fructele ar putea suferi arsuri şi calitatea lor să scadă. Desfrunzirea agresivă ar putea conduce la ofilirea strugurilor, aşa că moderaţia este cheia.
Sursa: cumsa.ro

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției