Dacă ţii cont de fazele lunii şi faci lucrările specifice, necesare fiecărei etape, atunci vei avea roade bogate.
De regulă, cunoscătorii care se folosesc de fazele lunii pentru grădinărit, sunt cei care practică agricultura biodinamică. Prin agricultură biodinamică se înţelege cultivarea şi produ­cerea alimentelor după principii antroposofice. Biodinamica foloseşte un calendar care a fost caracterizat ca astrologic.
Cunoscătorii se folosesc de fazele lunii pentru a pune în aplicare anumite lucrări de gră­dinărit pentru a avea o producţie bogată, schimbarea înălţimii acestui astru ceresc fiind cunoscută ca o fază ascendentă şi descendentă.
Probabil te întrebi cum ştii dacă Luna este în creştere sau descreştere. Poţi afla acest lucru doar privind cu atenţie Luna. Dacă are forma literei „C”, atunci este în descreştere. Dacă are forma literei “D”, atunci este în creştere.
Când Luna este în creştere este şi momentul când seva plantelor este atrasă în partea superioară a plantei şi fructele devin mai durabile, iar când este în descreştere, apa şi substanţele nutritive sunt absorbite în partea inferioară a plantei. Acesta este timpul perfect pentru recoltarea legumelor rădăcinoase. Se recoltează cu succes şi cartofii, ceapa sau ridichile.
Este bine de ştiut că şi perioada de dinainte ca luna să atingă cel mai bun nivel este perfecă şi pentru înlăturarea buruienilor şi îngrijirea gazonului.
Deşi există şi sceptici care nu sunt convinşi că fazele lunii nu au impact direct asupra gră­dinăritului, pasionaţii de horticultură, în special cei din Franţa, susţin că astrul influenţează producţia din spaţiile respective, aşa că nu fac lucrări la întâmplare ci doar în anumite momente din an. Fazele Lunii au următoarele denumiri: Lună Nouă, Primul Pătrar, Lună Plină, Ultimul Pătrar.
În faza dintre Luna Nouă și Luna Plină, considerate faze în creştere, este indicat să se facă lucrări de întreţinere a plantelor. Tot acum este momentul ideal şi să se facă diferite tratamente, fertilizări şi irigări. De asemenea, se pot planta sau însămânţa terenurile cu plante
anuale şi se pot semăna toate plantele care produc fructe şi seminţe.
În Primul Pătrar, faza când Luna practic influenţează traiectoria sevei în plante se pot cultiva recoltele anuale, cu creştere deasupra solului, în special cele cu frunze: spanac, varză, salată, ţelina etc…
Se crede că plantele cultivate în această perioadă sunt mai rezistente la boli şi dăunători. O calitate asemănătoare vor dobândi şi legumele care vor fi mult mai rezistente faţă de cele sădite în alte perioade din an.
De asemenea, este un moment ideal şi pentru a planta flori, în special cele parfumate. Se spune că cele decorative vor căpăta un aspect mult mai frumos.
Perioada de la Primul pătrar la Lună Plină este dedicată plantelor cu creştere mai înaltă de la sol. Concret, este timpul vinetelor, roşiilor, castraveţilor, fasolei etc. Tot acum este momentul propice şi pentru a planta mur, zmeur sau agriş.
În toată perioada se pot face însămânţări de cereale, legume cu creştere deasupra pământului şi flori. Tot acum este recomandat să se facă şi transplantări de plante şi să se culeagă plantele aromatice pentru că acum au cel mai mare conţinut de uleiuri. Şi salata este mai bună de cules pentru că are un conţinut ridicat de apă şi astfel este extrem de fragedă şi gustoasă.
În faza de Lună Plină, este indicat să se facă recoltări de bulbi, tuberculi şi/sau seminţe. Este perioada ideală pentru plantele care absorb mai bine apa, lucru ce se va concretiza în creşterea puterii de germinaţie şi dezvoltate.
Atenţie! Când pe cer este Lună Plină sau Lună Nouă nu se fac lucrări agricole, dar între aceste două faze este bine să fie pregătit terenul pentru viitoarele lucrări. Tot acum este momentul potrivit şi pentru a semăna ceapa, salata şi spanacul şi să fie culese legumele şi fructele care se vor conserva mai bine şi pentru mai mult timp faţă de cele culese în alte perioade de timp.

Recomandările redacției