Mediul rural poate fi locul ideal dacă vrei să începi o afacere pe cont propriu. În cazul în care eşti în pană de idei, o să îţi arătăm cum să începi o afacere în mediul rural şi îţi vom da cinci idei de afaceri la ţară.
Oraşele deja sunt suprasaturate de magazine, aşa că ar fi momentul să profiţi de terenurile disponibile la ţară, de aerul curat şi să te pui pe treabă pentru a-ţi dezvolta propria afacere. Bineînţeles, poţi face acest lucru accesând fonduri europene sau cu banii pe care i-ai economisit.
Câmp de lavandă
Lavanda este o minunăţie a naturii, însă nu mulţi ştiu că această plantă îţi poate aduce şi pro­fituri semnificative. Nu ar fi rău să iei în considerare cultivarea lavandei, dar trebuie să ştii că acest lucru necesită bani şi timp.
Pentru a cultiva un hectar de lavandă o să ai nevoie de aproximativ 10.000 de euro pentru a cumpăra butaşii, a-i planta şi a-i întreţine timp de 2 ani. După ce a ajuns la maturitate, planta va avea o înălţime de până la 2 metri şi va fi imună la buruieni.
Nu mai trebuie să îţi spunem că atunci când o să o recoltezi, lavanda poate fi vândută pentru florile ei frumos mirositoare, pentru obţinerea de uleiuri volatile, în timp ce mierea de lavandă este o delicatesă.
Microferma de prepeliţe
În cazul în care vrei să investeşti mai puţin, atunci îţi propunem o microfermă de prepeliţe. Ouăle acestor păsări sunt pline de minerale, vitamine şi proteine, iar popularitatea lor creşte pe zi ce trece. Chiar şi carnea prepeliţelor începe să fie căutată şi la noi în ţară.
Pentru a începe această afacere o să ai nevoie de un spaţiu de 20 de metri pătraţi, care trebuie poziţionat într-o zonă ferită de zgomote. Iniţial, poţi începe cu 100-200 de păsări, iar rezultatele o să le vezi destul de repede pentru că o prepeliţă poate face aproximativ 30 de ouă pe lună.
Ar trebui, totuşi, să te asiguri că prepeliţele au lumină şi o temperatură constantă, pentru că aceste două elemente sunt esenţiale pentru producţia de ouă. Totodată, ia în considerare şi construirea unor cuşti.
Săpun natural de lavandă
Ştim cu toţii că produsele din comerţ sunt pline de substanţe chimice, iar lumea a început să caute alternative naturale.
Investiţia pentru o fabrică de săpunuri se ridică la aproximativ 3.000 de euro, pentru că vei avea nevoie de ingrediente şi ustensile. Dacă ai luat în considerare şi o cultură de lavandă, atunci poţi îmbina aceste două afaceri şi să faci săpunuri naturale care conţin planta minune.
Fermă de porci din rasa Mangaliţa
Porcii din rasa Mangaliţa pot aduce profituri pentru cei ce locuiesc la ţară. Vorbim strict de creşterea acestora, fără a include activitatea de procesare. Un porc din rasa Mangaliţa are o perioadă de creştere de doi ani, iar când atinge această vârstă va avea o greutate de aproximativ 120 kg.
Investiţia iniţială pentru o fermă de porci din rasa Mangaliţa se ridică undeva la 12.000 euro, incluzând şi amenajarea adăpostului, dar şi un ţarc pentru ca porcii să aibă loc să se mişte. Unde mai adăugăm şi faptul că aceşti porci au o carne ce conţine acizi graşi de tip omega 3, iar procentul de acizi graşi nesaturaţi ajunge la 70%, similar cu cel întâlnit în uleiul de măsline sau somon.
Cultura de legume bio
Încheiem acest articol cu o idee nu tocmai nouă, însă care are mare căutare: cultivarea legumelor bio. Ştim cu toţii că produsele ecologice sunt mai scumpe şi mai sănătoase, iar această diferenţă de preţ se explică prin faptul că şi costurile de obţinere a produselor ecologice sunt mai mari.
Comparativ cu o cultură tradiţională, vei obţine o cantitate cu 40% mai mică, pentru că nu vei folosi îngrăşăminte chimice, iar cele folosite sunt pe bază de alge marine şi Vermicompost. Totodată, pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor vei folosi doar produse preventive.
Investiţia pentru o cultură de legume include solarii, linie de ambalare şi echipamente de protecţie, iar totalul cheltuielilor se poate ridica la 40.000 de euro. Vei putea obţine şi fonduri europene pentru o astfel de afacere, aşa ca sfatul nostru este să profiţi de acest lucru!

Recomandările redacției