Află cum să încălzeşti solarul pe timp de iarnă în mod eficient şi ce sisteme de încălzire ar trebui să foloseşti pentru ca plantele să reziste la temperaturile scăzute de pe toată perioada sezonului rece.
Încălzirea solarului pe timp de iarnă este esen­ţială pentru a creşte legumele sau răsadurile, aşa că acest lucru trebuie gândit în detaliu. Nu de alta, dar dacă vrei să obţii şi rezultatele dorite, ar fi bine să ştii ce soluţii să alegi.
În primul rând, trebuie să ştii foarte bine ce
dimensiuni are solarul. Vorbim despre înălţime, lungime şi lăţime, pentru că aceste valori sunt foarte importante atunci când o să alegi metoda de încălzire.
După ce ai făcut măsurătorile, ar fi bine să te gândeşti dacă încălzirea o să fie pe bază de electri­citate sau dacă o să foloseşti combustibil. Cea mai simplă soluţie este să alegi acele generatoare de aer cald, care vin cu un sistem de ventilaţie cu ajutorul căruia aerul circula la interior.
Generatoarele oferă şi câteva avantaje. În primul rând, solarul este încălzit în mod uniform, aerul care circulă previne şi anumite boli, dar în acelaşi timp se evită şi formarea mucegaiului la interior. Dezavantajul acestui sistem de încălzire se rezumă la costurile mai mari. Tocmai de aceea trebuie să ştii cum să încălzeşti solarul pe timp de iarnă.
Dacă vrei să găseşti o alternativă mai ieftină, poţi instala o sobă care poate fi alimentată folosind lemne, rumeguş, peleţi, păcură sau motorină. Dezavantajul este că aerul cald nu va circula atât de bine ca în cazul unui generator de aer cald, aşa că va fi nevoie să ţii plantele sensibile la frig mai aproape de sursa de căldură.
Totuşi, este bine să ştii că nu este indicată doar o sursă de căldură. Gândeşte-te că pe durata iernii mai pot apărea pene de curent, aşa că trebuie să ai o metodă de rezervă pentru a menţine căldura în solar. Dacă vrei ca seminţele sau răsadurile să crească în mod corect, este posibil să ai nevoie şi de un propagator de căldură. Poţi alege unul în funcţie de bugetul disponibil, aşa că nu credem că va fi o problemă mare. Acum că ştii cum să încălzeşti solarul pe timp de iarnă, ar fi bine să ştii şi cum să menţii căldura în sera pe durata sezonului rece. Nu de alta, dar dacă există pierderi de căldură, asta înseamnă şi costuri mai mari! Trebuie să ştii că există anumite folii care protejează mai bine plantele în nopţile geroase. Drept urmare, poţi să reduci pierderile de căldură în anumite secţiuni din solarul tău şi să foloseşti aceste folii. Totuşi, ţine minte că pe perioada zilei să le îndepărtezi, pentru a favoriza circulaţia aerului şi pentru ca plantele să aibă parte de lumină. Umiditatea rămâne marea problemă a solarului, aşa că asigură-te că o ve­rifici în mod constant, cu ajutorul unui senzor.
Ar mai trebui să ştii câte ceva şi despre aerisirea solarului, un procedeu care poate fi făcut doar în prima parte a zilei. Nu uita să închizi gurile de aerisire la prânz, pentru că soarele să îşi facă treaba până la apus şi temperatura să devină din nou constantă.
De asemenea, nu uita să verifici foarte bine folia solarului. Dacă aceasta este ruptă, atunci vor exista şi pierderi de căldură. Asigură-te că solarul este bine izolat! Ar fi bine să mai instalezi şi un senzor de temperatură, care să te anunţe în cazul în care valoarea acesteia scade prea mult.

Recomandările redacției