Cactuşii ajung din ce în ce mai des în locuinţele noastre. Îi cumpărăm pentru că înfloresc frumos, pentru că au ţepi coloraţi sau forme interesante. Atunci când cactuşii înfloresc, am vrea să facă lucrul acesta încă o dată, şi încă o dată.
Dar cum îi îngrijim? Îi fertilizam şi îi udăm tot anul? Complet greşit! Primăvara şi vara nu le dăunează, în schimb toamna şi iarna pot apărea dificultăţi. Pregătirea cactuşilor pentru înflorirea de primăvară-vara durează din septembrie până în martie. Deja la jumătatea lunii septembrie trebuie începută rărirea udării lor. Aceasta constă în limi­tarea treptată a udărilor, pentru ca la sfârşitul lui octombrie, să renunţăm definitiv la ele.
Îngrijirea cactuşilor iarna este esenţială pentru cei ce vor ca plantele să reziste pe durata sezonului rece, aşa că ar fi bine să ştii şi tu ce trebuie să faci. Majoritatea speciilor de cactuşi intră în perioada de repaus vegetativ atunci când iarna soseşte, aşa că tebuie să ştii cum să îi protejezi.
În primul rând, pentru ca plantele tale să înflorească atunci când vine primăvara, îţi sugerăm să le ţii în camere răcoroase, unde temperatura este cuprinsă între 8 şi 12 grade Celsius.
Cactuşii pot rezista fără probleme şi în pivniţe sau beciuri, unde temperatura este cuprinsă între 5 şi 10 grade Celsius. Dacă faci acest lucru, începând cu luna martie va trebui să scoţi planta la lumină, însă în mod gradual.
Nu o scoate direct în soare pentru că acest lucru îi va provoca arsuri. Poţi scoate planta afară şi o poţi acoperi cu o cârpă subţire, însă obişnuieşte-o din nou cu lumina în mod treptat. Îngrijirea cactuşilor iarna trebuie făcută în mod corect! Dacă nu beneficiază de apă sau căldură, cactuşii intră în perioada de repaus vegetativ, iar aceasta poate dura aproximativ 4-5 luni. După ce trece această perioadă, cactuşii vor înflori.
Totuşi, ia în considerare faptul că pe toată durata iernii ar fi bine ca plantele tale să beneficieze de lumină, aşa că un pervaz poate fi locul ideal pentru că aceştia să stea la hibernat.
Ar fi bine să nu forţezi creşterea acestora, pentru că în perioada de repaus vegetativ planta trebuie să se regenereze. Tocmai de aceea, este bine să nu ţii cactuşii la temperaturi ridicate pe perioada iernii, deoarece atunci automat planta ar cere apă.
Mai mult, ar fi bine că din luna noiembrie să începi să le administrezi apa din ce în ce mai rar. În cazul în care tulpina cactusului dă semne că are nevoie de apă şi se stafideşte, atunci ar fi bine să îl uzi săptămânal, însă cu o cantitate foarte mică de apă.
Atunci când te ocupi de îngrijirea cactuşilor iarna, în nici un caz să nu pui apă rece plantelor, pentru că aceştia nu o vor absorbi, aşa că de fiecare dată când îi uzi foloseşte apa la tempe­ratura camerei. Unele specii de cactuşi aflaţi în perioada de repaus vegetativ au nevoie de apă o dată pe lună, aşa că nu uita să faci asta!
Bineînţeles, cactusul are nevoie şi de aer proaspăt, aşa că ar fi bine să deschizi geamul în zilele cu soare timp de 1-2 ore. Reţine faptul că acest lucru trebuie făcut doar în zilele cu soare, nu şi în cele în care temperaturile sunt negative.
Dacă nu ai o cameră răcoroasă, trebuie să ştii că poţi ţine cactuşii şi la temperaturi de 20 de grade Celsius, însă aceasta trebuie neapărat ţinută la lumină. Udarea se va face o dată pe lună, planta nu va avea nevoie de mai mult.

Recomandările redacției