Mușcatele sunt printre cele mai populare flori de ghiveci de pe la noi. De culori diferite, nu foarte pretențioase, mușcatele sunt cele mai răspândite în rândul românilor iubitori de plante.
Este un gen de plantă florală care include circa 200 de specii. Aceste specii înfloresc din primăvară până toamna târziu, dar, doar dacă sunt îngrijite conform nevoilor lor. Este o plantă perenă, decorativă, fără miros, originară din Africa de Sud.
Sunt patru lucruri esențiale pe care trebuie să le aveți în vedere pentru a ajuta planta să înflo­rească din abundență și să aibă frunze din belșug, dar să fie și sănătoase: ciupirea, udarea, fertilizarea și lumina.
Dacă vreți o plantă perfectă, trebuie să aveți grijă să le ciupiți atunci când situația o impune. Acest lucru se referă la toaletarea ramurilor. Ciupirea se execută doar la ghivecele cu ramuri dese.
Trebuie tăiată maxim o treime din lungimea totală a ramurilor. Cele care sunt dezgolite de foi pot fi scurtate și mai mult de atât, iar în cazul în care pe ramuri există flori, se evita scurtarea. Toaletarea va avea drept efect formarea unor ramuri noi din mugurii laterali.
Apariția frunzelor galbene este un semn că ați exagerat cu apa sau, dimpotrivă, că nu ați udat-o deloc.
Îngrijirea mușcatelor înseamnă o udare echilibrată care este ușor de observat în pământul din ghiveci. Trebuie să fie umed, dar nu noroios.
În perioada de înflorire, nevoia de substanțe nutritive crește. Deci, în perioada cu pricina, este bine să primească săptămânal îngrășământ sau, în cel mai extrem caz, măcar la două săptămâni, dar nu mai târziu.
Nu în ultimul rând, dacă stau la umbră, șansa de a înflori din abundență și de a avea multe frunze este limitată, tocmai din lipsa acestui factor esențial dezvoltării și supraviețuirii ei.
Trebuie să știți că mușcata iubește să fie așezată în spații deschise, aerisite și că nu este prietena zilelor caniculare. Se va dezvolta minunat dacă beneficiază de lumina naturală încă de la primele ore ale dimineții. Sursa: cumsa.ro

Recomandările redacției